A legjobb 40 segédprogram Windows alá

Vágólapra másolva!
Szoftverek, melyek nagyban megkönnyítik a számítógép használatát. Összeállításunk 40 segédprogram ismertetőjét tartalmazza. Termékmustránkban a vadonatúj programok mellett régebbiek is helyet kapnak. Az alkalmazások nagy része az [origo] Szoftverbázisából is letölthető.
Vágólapra másolva!

Ha megszavaztatnánk olvasóinkat, hogy melyik programot találják a leghasznosabbnak mindennapi munkájukban, alighanem valamelyik népszerű alkalmazás (Word, Excel stb.) kapná a legtöbb voksot. De ki beszél azokról a programokról, amelyek abban segítenek, hogy a Windows hiba nélkül, lehetőleg maximális teljesítménnyel fusson, vagy azokról, amelyek kicsiny, de fontos részfeladatok ellátásával teszik egyszerűbbé az életünket?

Bár a Windows változatról változatra több segédeszközt integrál, a jól megírt segédprogramoknak még mindig elég játékterük marad, hogy bizonyítsák képességeiket. Cikkünkben a mezőny javáról adunk áttekintést. Termékmustránkban a vadonatúj programok mellett olyan régebbi szoftverek is helyet kapnak, amelyeket az utóbbi időben jelentős mértékben továbbfejlesztettek. Bemutatjuk a segédprogram-készleteket, a merevlemez munkáját segítő szoftvereket, a rendszerprogramokat és a legjobb tíz ingyenes segédprogramot, amely megítélésünk szerint egyetlen számítógépről sem hiányozhat. (Ha egy segédprogram ingyenes, akkor ezt a fontos körülményt a többi kategóriában is feltüntetjük.) Végül a legjobb hír: a cikkben bemutatott szoftverek jelentős része szerverünkön is megtalálható, úgyhogy aki gusztust kapott hozzájuk, mindjárt ki is próbálhatja őket.

Segédprogram-csomagok

Ontrack Fix-It Utilities 4.0

A Fix-It számos hatékony eszközt kínál a merevlemez védelmére és karbantartására. A SmartDefender a problémák megelőzésében segít, a csomag más eszközei pedig a hibák diagnosztizálásában és gyors kijavításában tesznek jó szolgálatot. A csomag vírusellenőrző és törlés-visszaállító eszközt is tartalmaz, ennek ellenére, aki teheti, inkább a kicsit drágább SystemSuite 4.0-t vegye meg, mert az a teljes Fix-Itet magában foglalja, ezenkívül számos más eszközt is biztosít. (http://www.ontrack.com)

McAfee Utilities 4.0

Ez a legolcsóbb készlet a mezőnyben, de más érv nem is nagyon szól mellette. A McAfee egyre inkább az online eszközök fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, amelyek az interneten keresztül érhetők el. A Utilities 4.0 mindezzel együtt hasznos szolgáltatásokat nyújt a rendszer-összeomlások megelőzésére, és lehetővé teszi a rendszer felhasználó általi konfigurálását, a biztonságimásolat-készítést, a nyom nélküli törlést és a törlés-visszaállítást. (Letöltés: Nai.com)

Symantec Norton SystemWorks 2002 Pro

A csomag figyelme a PC karbantartásának és gondozásának minden részletére kiterjed. Tartalmazza a Utilities 2002-t, benne a CleanSweep, az AntiVirus, a Ghost és a Roxio GoBack legfrissebb változatával, lehetővé teszi az ütemezett rendszerkarbantartásokat, továbbá a rendszeren futó alkalmazások nyomon követésére is módot ad, a Process Viewer segédprogram révén. Talán a legátfogóbb csomag, amelyre valaha is szüksége lehet egy PC-felhasználónak. (http://www.symantec.com)

Symantec Norton Utilites 2002

Még mindig az egyik legjobb segédprogramcsomag; arzenáljában a hibaelhárító, teljesítményoptimalizáló, törlő- és törlés-visszaállító eszközök mellett szerepel egy olyan rendszerindító CD is, amellyel a legnehezebb helyzetekből is kivághatjuk magunkat. A legújabb változat támogatja a Windows XP-t, de néhány optimalizálóeszköze csak a Windows 98 és a Windows ME alatt működik. (Letöltés: Symantec.com)

Ontrack SystemSuite 4.0

A Norton csomagjához hasonlóan ezt a szoftvert is teljesen átdolgozták a Windows XP megjelenése után. Szolgáltatásait tekintve a SystemWorkshöz áll legközelebb: egyetlen csomagban megkapjuk a Fix-It Utilitiest, a CrashProofot, az EasyUnInstallt, a NetDefense-t, a DataErasert és még több mint ötven eszközt a PC ellenőrzésére, védelmére, hibáinak diagnosztizálására és kijavítására. Kicsit kevesebbet tud ugyan, mint a SystemWorks, de alacsonyabb ára miatt így is kifizetődőbb. (http://www.ontrack.com)