Szélesedő háború az informatikai lapok piacán

Vágólapra másolva!
A Chip, a PC Guru és a Playtime számítástechnikai lapok szerkesztőgárdája szakított a három magazin kiadójával. A szerkesztőségek új kiadóval szerződve új lapokon dolgoznak, melyek első száma már szeptemberben megjelenik.
Vágólapra másolva!

Jelentős változás következett be a számítástechnikai lapok piacát vezető Chip magazin hátterében. A Chip, valamint a PC Guru és a Playtime magazinok készítését, illetve hirdetésszervezését végző IPMA-Media Kft. és IPMA-Service Kft. úgy döntött, hogy megszünteti a kapcsolatot a lapok kiadását végző Vogel Publishing Kft.-vel, és a jövőben új kiadóval szerződve, új újságokkal lép piacra. Ifj. Ivanov Péter lapigazgató a szakítás okát a Vogel és a szerkesztőségek közötti stratégiai nézetkülönbségekben jelölte meg. A lapigazgató elmondta, hogy a Vogellal való kapcsolatot beszüntető szerkesztőségek jelenleg négy új kiadvány megjelenésen dolgoznak. A négy lap (Magyar PC Magazin, Guru Gamer, Magyar Műszaki Magazin, Multiplay) első számai már szeptemberben megjelennek, a lapok kiadását a G.F.H Kft. végzi. A lapigazgató tájékoztatása szerint a Magyar PC Magazin általános számítástechnikai, informatikai és távközléssel, a Guru Gamer számítógépes játékokkal kapcsolatos tartalmakkal jelenik majd meg, a Multiplay magazin pedig játékkonzolokra specializálódik. A három kiadvány a szokásos csatornákon keresztül kerül terjesztésre, ezzel szemben nem kerül az újságárusokhoz az üzleti informatikai tartalmú Magyar Műszaki Magazin, mely csak a megrendelőkhöz el.

A két IPMA-cég és a Vogel szakításához hozzájárult, hogy a Vogel közgyűlése egy héttel ezelőtt visszahívta pozíciójából Ivanov Pétert, a cég eddigi ügyvezető igazgatóját, aki "civilben" a lapigazgató édesapja. A magyarországi Chip magazint egykoron alapító Ivanov szerint a Vogel vezetése és közte hosszú ideje ellentét feszült. Az ügyvezető egy előzetes megállapodás szerint augusztus végén mindenképpen távozott volna a cégtől, szerinte idő előtti felmentésére azért került sor, mert a cég ily módon el kívánja kerülni a megállapodásban rögzített végkielégítés kifizetését.

A Vogel újonnan kinevezett ügyvezetője, Carsten Gerlach az [origo]-nak elmondta, hogy a kiadó a jövőben továbbra is piacon kívánja tartani a területén legnagyobb példányszámúm lapként nyilvántartott Chip magazint, mely így a továbbiakban is megjelenik. Más a helyzet a PC Guruval, mely a Vogel tervei szerint legközelebb októberben jelenhet meg. A jelenlegi állás szerint többé nem jelenik meg a Playtime, Gerlach szerint a kevésbé sikeresnek minősített játékmagazin nem képes piacképesen működni.

A lapok jelenlegi helyzetéről keveset eláruló ügyvezető a több mint tucatnyi országban jelenlevő Vogel-csoport tapasztalatára és hazai szerkesztők, újságírók tudására alapozva bízik a lapok jövőjében. Gerlach a Vogeltől megváló IPMA-nak sok sikert kívánt az új számítástechnikai lapok működtetéséhez, elmondása szerint azonban a kiadó nem tart az új konkurencia megjelenésétől.