Már 2,8 GHz-nél tart a Pentium 4

Vágólapra másolva!
Az Intel négy új processzorral frissítette Pentium 4 termékvonalát. A leggyorsabb, 2,8 GHz-es chip után következő darab már 3 GHz-en fut majd.
Vágólapra másolva!

A piacvezető chipgyártó négy új, személyi számítógépekbe szánt processzor megjelenéséről számolt be augusztus 26-án, hétfőn. A négy új chip 2,8, 2,66, 2,6 és 2,5 GHz-es órajelen működik. A 0,13 mikronos technológiával készült Northwood-mag köré épülő processzorok 512 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek. Az Intel először az idei év elején megjelenő P4-ekben (2, illetve 2,2 GHz) használta az új Northwood-magot.

Az új széria megjelenése azonnali árcsökkenést eredményez: az Intel radikálisan csökkenti a legutóbb piacra dobott, 2,53 GHz-es Pentium 4 árát. A vállalat ezen túl szeptembertől várhatóan olcsóbban kínálja mind P4, mind Celeron processzorait.

AMD Athlon - Intel P4 örökrangadó/techbazis/hardver/20020412amdathlon.htmlCosa Nostra: A Pentium 4 dinasztia/techbazis/hardver/20020717cosa1.htmlTovábbi linkek a processzorok témáhozhttp://vizsla.origo.hu/static/informatika/hardverek/szamitogep_felepitese,_architekturak/CPU/

A 2.8 GHz-es P4 piacra dobásával a személyi számítógépek terén az Intel tudhatja magáénak a leggyorsabb processzort. A kiélezett piaci küzdelmet jól jelzi, hogy ezt a címet az új Pentium az AMD néhány napja megjelent Athlon XP 2600+ jelölésű processzorától hódítja el.

Tervei szerint a P4-sorozattal az Intel még az idei évben el kívánja érni a bűvös, 3 GHz-es határt.