Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megütközött, ám egyeztet a távközlési piac

Vágólapra másolva!
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) egyeztetésre hívja a távközlési szolgáltatókat, mivel az érintett piaci szereplők megütközéssel fogadták a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) határozatait az összekapcsolási ajánlatokról.
Vágólapra másolva!
Elfogadták a Matáv összekapcsolási ajánlatát/techbazis/20020718elfogadtak.html

A HDb az elmúlt időszakban a Matáv, a Vivendi és az Emitel más szolgáltatók részére készített referencia összekapcsolási ajánlatáról (RIO) döntött, legutóbb csütörtökön: a testület kisebb módosításokkal ekkor fogadta el a Matáv összekapcsolási ajánlatát. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken az összekapcsolási ajánlatokhoz kapcsolódó egyeztetésre hívta össze a távközlési szolgáltatókat, melyre július 25-én kerül sor a szaktárcánál. A minisztérium azért tartja fontosnak az egyeztetést, mert az összekapcsolási ajánlatokról hozott határozatok jelentős mértékben befolyásolhatják a távközlés és az internet-használat jövőjét.

Ősszel módosul a hírközlési törvény

Kovács Kálmán szerint a hírközlési törvényt és a hozzákapcsolódó rendeleteket több mint 100 ponton kell majd módosítani. Kifejtette: a módosításokat egyrészt a Hírközlési Felügyelet javasolja, másrészt pedig az európai uniós jogharmonizáció miatt kell megtenni, harmadrészt pedig mert a minisztérium élénkíteni akarja a távközlési versenyt. Az informatikai miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy a módosítások két részben történnek: első lépésben ősszel egy jelentősebb módosítás történik, majd Magyarország európai uniós csatlakozásának időpontjában pedig megvalósul a jogszabály jogharmonizációs átalakítása.

Az első száz nap

Kovács Kálmán pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tárca működésének első 50 napjáról elmondta, hogy az IHM megkezdte működését, hozzáfogott a volt Informatikai Kormánybiztosság átvilágításához, illetve az ott megkezdett programokat átvette, kialakította nemzetközi kapcsolatait, és nem utolsósorban megtette az első lépést "az internet mindenkinek" cél megvalósítására. A második 50 nap során kapcsolatban fogják kidolgozni a minisztérium stratégiáját, átveszik a Magyar Űrkutatási Irodát, lezárják a kormánybiztosság átvilágítását, kialakítják a tárca költségvetését, s feltöltik létszámát.

Szintén pénteken iktatták hivatalába Bakonyi Péter informatikai stratégiai, Jambrik Mihály gazdasági, Pataki Dániel hírközlési és Suhajda Attila információs társadalom programokért felelős helyettes államtitkárokat.

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. tulajdonosa.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről