Matáv: új kedvezmények az internetezőknek

Vágólapra másolva!
A Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatási rendszerének megfelelően augusztus 1-től új csomagokat, köztük egy kedvezményes éjszakai internettarifát vezet be, ami a hatósági árakhoz képest 85%-kal olcsóbb lesz. A Matáv 150 Ft-os kedvezménye augusztus 1-jéig érvényben marad.
Vágólapra másolva!

A távközlési vállalat az informatikai minisztérium támogatási rendszerének keretében új internetes konstrukciókat dolgozott ki az otthoni internetezés elősegítésére. Az új csomagokat augusztus 1-jétől lehet igénybe venni, ezért a Matáv a 150 Ft-os díjkedvezményt nem július 1-jétől, hanem augusztus 1-jétől szünteti meg. A Mindenkinek csomag azonban július 1-től megszűnik.

16 órától féláron

A felmérések azt mutatják, hogy a magyar felhasználók legnagyobb része havi 10-40 órát tölt internetezéssel, főképp a délutáni és késő esti órákban. A Matáv és a kormány ennek figyelembevételével alakított ki két új - egy 15 órás és egy 40 órás - internetes díjcsomagot. Mindkét csomag egy úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban - hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig - érvényes. Az is közös a két csomagban, hogy mindkettő a hatósági áras tarifához képest féláron (47, illetve 49 százalékos kedvezménnyel) nyújt internetezési lehetőséget. Éjféltől reggel 7 óráig pedig - e csomagoktól függetlenül is - minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény, ami 85 százalékos kedvezményt kínál. Az új díjcsomagokat csak egyéni előfizetők vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomagot a kezdőknek és keveset netezőknek szánták. Ez átlagban napi harminc perc netkapcsolat, ami a Matáv közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban átlagos felhasználásnak mondható. A csomagban a telefondíj bruttó 1550 Ft/hó, vagyis 1,72 Ft/perc. Erre jön rá az internet-hozzáférés díja, ami az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, de a Matáv szerint várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 Ft lesz havonta. Tehát összesen maximum 3500 Ft-ért lehet majd havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes időszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott. A távközlési vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a jelenlegi átlagos magyar internethasználat felső határértéke. Ebben az esetben a telefondíj bruttó 4000 Ft/hó, azaz 1,66 Ft/perc. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja valószínűleg kevesebb lesz, mint bruttó 4500 Ft/hó, vagyis a havi 40 órás internetezés összesen legfeljebb 8500 Ft-ba kerül majd.

A 15 órás és a 40 órás internetes díjcsomagokból származó bevételből az internetszolgáltatókat - a bevételmegosztásról szóló jogszabályok alapján - nem a kedvezményes időszakra járó 10%, hanem az átalánydíjas csomagok után járó 13% illeti meg, és ez az összeg független a forgalomtól.

Éjféltől 50 fillér percenként

A Matáv egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. A díjszabás 06-51-es behívószámon folytatott internethívásokra vonatkozik, minden nap nulla óra és reggel hét között. Ekkor a netezőknek percenként 50 fillért kell csupán fizetniük. Ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár.

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet tulajdonosa.)

Korábban:

Állami dotáció az internetezőknek

A GVH nem vizsgálja a Matávot

Megszűnik a 150 forintos éjszakai netes tarifa

Kapcsolódó fórum:

Új Matáv kedvezmények