IRC a köbön - Pötyögős csevegés<BR/>

Vágólapra másolva!
Az internetes kapcsolattartás "ősi" formája az IRC. A 14 évvel ezelőtt született kommunikációs formát ma már több mint 60 millióan használják világszerte.
Vágólapra másolva!

Napjaink legnépszerűbb programjai közé tartoznak az úgynevezett chat-programok. Rengeteg van belőlük, jelzik, ha barátaink vagy ismerőseink feljelentkeznek az internetre, beszélgethetünk, állományokat küldhetünk át a segítségükkel, s egyes ilyen szoftverek egyéb extrákat is tartogatnak. Ám a csevegésnek van egy másik, nagy tömegek által használt formája is, az IRC, amely jóval régebbre nyúlik vissza, és több mint hatvanmillió ember használja nap mint nap.

Az IRC (Internet Relay Chat) ötlete tizennégy évvel ezelőtt egy finn egyetemista fejében fogant meg, aki el is készítette ilyen célú szoftverét. A program hatalmas sikert aratott Finnország egyetemein, és terjedésnek indult, hamar túllépve az egyetemi hálózatok kereteit.

Az IRC alapjai

Hasonlóan a böngészőkhöz és az FTP-programokhoz, az IRC is ügyfél-kiszolgáló architektúrán alapul, tehát ahhoz, hogy használni tudjuk, szükségünk van egy IRC-ügyfélre, továbbá ismernünk kell egy IRC-kiszolgáló címét. Koncepciója éppen fordítottja a népszerű csevegő-, üzenetküldő programokénak: míg utóbbiaknál jobbára a kétfős beszélgetés a gyakoribb, és a több résztvevős konferenciabeszélgetések külön szolgáltatásként valósulnak meg, addig az IRC-n a beszélgetés úgynevezett csatornákban folyik, ahol rengeteg résztvevő gyűlhet össze, és beszélhet egyszerre, és külön mód van arra, ha valakihez privát szeretnénk pár szót szólni.

A csatornát úgy kell felfogni, mint egy szobát: emberek járkálnak ki-be, és beszélgetnek. A szobák általában valamilyen téma köré épülnek fel, amelyet a címükből rögtön megállapíthatunk.

Szólni kell néhány szót az IRC-kiszolgálókról is. Legfontosabb tulajdonságuk az állandó változás: egyik nap működik egy kiszolgáló, a másik nap nem, ez teljesen megszokott ebben a világban. A szerverek csoportokba tömörülnek, és a csoportokon belül össze vannak kötve, így megosztják egymás között a csatornákat. Amikor feljelentkezünk egy kiszolgálóra, lekérhetjük a csatornák listáját, beléphetünk a már meglévőkbe, vagy egyszerűen létrehozhatunk egy újat.

Mint látható, az IRC lehetőségei sokkal szerteágazóbbak, ezért az ügyfélprogram általában jóval összetettebb, mint egy üzenetküldő, sokkal több mindenre képes. Bár látszólag ez bonyolultabbá teszi a használatát, nem kell megijedni tőle, a legtöbb funkciót eleinte nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk. Az alábbiakban bemutatjuk a manapság rendelkezésre álló IRC-ügyfélprogramokat.

mIRC

Valószínűleg a létező legnépszerűbb, legnagyobb felhasználói táborral rendelkező IRC-program a világon. Februárban látott napvilágot legújabb, 6.01-es verziója. Viszonylag egyszerű felületet kínál, könnyen kezelhető, kiváló tulajdonságainak amúgy sem rövid listája az új változatban újabbakkal bővült. A kezdők számára is elsősorban ezt javasoljuk.

A program telepítése és indítása után rögtön az automatikusan elénk kerülő Options menüvel találkozhatunk. A Connect menüpont alatt határozhatjuk meg, melyik IRC szerverhez akarunk csatlakozni. A mIRC több száz címet kínáló, előre beágyazott listával rendelkezik, amely a megjelenésekor érvényes állapotot tartalmazza, de természetesen mi is beírhatunk új címeket. Ha a feljelentkezés sikeres, beléphetünk kedvenc csatornánkba, amelyet kiválaszthatunk például az ezek nyilvántartására szolgáló listából, vagy megadhatjuk kézzel is: a szerverablakba a /join #csatornanév parancsot kell begépelnünk, ezzel léphetünk be egy adott csatornába (a név a legtöbb esetben a kettős kereszt karakterrel kezdődik).

A mIRC nem ingyenes program, 20 dollárba kerül, ami külföldön zsebpénznek számít, nálunk már nem annyira. A weboldalról etölthető 30 napos próbaváltozat azonban funkcióiban nem korlátozott.

Klient

Jelenleg az 1.0.20-ás verzió tölthető le, amelyhez a különféle igényeknek megfelelően akár négyféle változatban is hozzájuthatunk. Létezik egy Windows 2000 alatt futó, egy Windows 9x/NT/ME alatt telepíthető, aztán ezek kombinációja tetszőleges Windowshoz, valamint egy kissé lebutított, a kevésbé fontos összetevőket nem tartalmazó, karcsúbb kiszerelésű változat.

Magyar IRC-szerverek, csatornák

Magyarországon négy IRC-kiszolgáló van, ezek irc.elte.hu, irc.sote.hu, irc.extra.hu és irc.hu, illetve hub.irc.hu címen érhetők el. Ezek mind az IRCnet csoport tagjai, azaz a magyar csatornákat bármely IRCnet-es szerverről elérhetjük. A csoport honlapja a http://www.ircnet.com oldalon található, ahol a legfrissebb kiszolgálólista is mindig fellelhető.

Rengeteg magyar nyelvű csatorna közül választhatunk. Jó kiinduló pont talán a #magyar, amelyen folyamatosan száz fölötti a létszám. Hasonló csatorna a #csevej is. Vannak földrajzi csatornák, amelyek egyes nagyvárosokhoz, területekhez kötődnek (#budapest, #zalaegerszeg, #erdely stb.), vagy játékokhoz kötődő csatornák (például #aoe.hu vagy #quake.hu), ahol a beszélgetés mellett internetes játékok is szerveződnek.

Egyes csatornákon segítséget kaphatunk valamilyen témában. Kezdőknek például érdemes meglátogatni a #irchelp.hu címen lévőt, ahol nagy valószínűséggel válaszolnak majd a kérdéseire. Számukra szintén érdekes olvasmányt jelentenek a http://www.irc.hu címen található oldalak, ahol "öreg iercések" szedték össze a legfontosabb tudnivalókat az alapoktól a (n)etiketten át szinte mindent.


A Preferences menüben található az On Connecting funkció, ahol a programnak a kiszolgálóra való feljelentkezés közbeni viselkedését állíthatjuk be. Érdemes a Time out after (seconds) pont alatti értéket nagyra, úgy 60 másodperc körüli értékre állítani, ugyanis az eredetileg megadott 30 másodperc a magyar viszonyok mellett kevésnek bizonyulhat!

Mindent egybevetve a Klient egy remek IRC-kliens, használható alternatíva a mIRC mellett, kezdők figyelmére érdemes lehet.

TurboIRC

Kicsi, gyors és a szokásos IRC-szolgáltatások mellett érdekes extra funkciókkal is bír. Például skinezhető, azaz a kezelőfelülete tetszés szerint megváltoztatható. Rendelkezik beépített vírusfigyelő megoldással, tartalmaz egy egyszerű sakkjátékot, saját C jellegű szkriptnyelvével sok egyéb bravúrra is rávehető, de ismeri a webes szkriptnyelveket is (VBScript, JavaScript stb.). Együtt tud működni az ICQ-val, létezik linuxos változata is. Többnyelvű (köztük magyar) felülete is vonzó lehet, csakúgy, mint az a tény, hogy kis mérete ellenére szinte mindent tud, amit a mIRC. Honlapja a http://www.turboirc.com címen található.

Trillian

Abban rejlik a Trillian zsenialitása, hogy a napjainkban hódító többféle csevegési módot fogja össze egyetlen programba. Elboldogul IRC-ügyfélprogramként, ICQ szoftverként, Yahoo-kliensként és MNS Messenger-felületként is, csak hogy a legismertebbeket említsük. Jelenleg 0.725-ös béta-verzió formájában tölthető le a gyártó honlapjáról.

A program kezelése Standard üzemmódban nagyon egyszerű, de igazi értékeit Advanced módban mutatja meg. Ilyenkor egyszerre több kapcsolatot is menedzselhetünk. Minden kapcsolódási médiumnak saját címtára van, amelyeket azért összefog egy "haveri" listába (Buddie List). Rendelkezik például a manapság oly népszerű skinezhetőség (felületátalakítás) képességével, és máris rengeteg felület tölthető le hozzá a hálóról.

A kezdőket megrettentheti a sok lehetőség, de érdemes energiát áldozni rá, és felfedezni a szépségeit. Azok, akik otthonosan mozognak az üzenetküldő programokban, könnyen elboldogulnak majd vele. Hasonlóképpen IRC-ügyfélprogramja is egyszerűen használható, ugyanakkor a többi programhoz hasonlítva eszköz- és tudástára eléggé korlátozott, de a legszükségesebb funkciókat már tartalmazza, és ne felejtsük el, hogy még korai fejlesztési fázisban van. Mindenképpen érdemes rá odafigyelni!

...és még sokan mások

A fentiekkel korántsem merült még ki a PC-s ügyfélprogramok sora. Számos további programot érdemes még megemlíteni, amelyeket megtalálhatunk az internetes gyűjteményekben. Ilyen például a PIRCH, amely funkcióiban és programozhatóságában teljesen felveszi a versenyt legnagyobb versenytársaival is. Fénykorában kinézetére mind közül talán a legelegánsabb volt, rajongótábora pedig vetekedett a mIRC-ével. Sajnos 1998 óta nem nyúltak hozzá, és kissé elszállt felette az idő, így például gondjai támadnak a Windows XP-vel, de a többin gond nélkül fut.

DCC: avagy fájlok adása és vétele

Az IRC-n nemcsak cseveghetünk, hanem fájlokat is cserélhetünk társainkkal. Ehhez úgynevezett DCC kapcsolatot kell létesíteni. Ez a kiszolgáló és csatornák megkerülésével létrejövő közvetlen kapcsolat két ügyfél között (a direct client-to-client kifejezés rövidítése), amelynek leggyakoribb felhasználási módja az állományküldés, de akár beszélgetésre is használható.

A DCC valamilyen változata minden programban megtalálható. Nagyon fontos tudni, hogy ily módon könnyen kaphatunk vírusokat vagy rosszindulatú programokat. Ennek csak úgy vehetjük elejét, ha uralmunk alá vonjuk ezt a szolgáltatást. Bár az ügyfélprogramok felajánlják a DCC-küldemények automatikus fogadását, ezt mindenképpen kapcsoljuk ki! Így ha valaki küldeni akar nekünk valamit, a kliens előbb értesít, és a fogadásához a jóváhagyásunkat kéri. Persze ez után érdemes a beérkezett állományt víruskeresővel ellenőrizni.


Visual IRC

Ugyanez mondható el az elegáns és könnyen kezelhető BersIRC ügyfélprogramról is. A különbség itt az, hogy az eredeti fejlesztők írják újra a programot, de a projekt elhúzódni látszik.

Végül essen szó egy még életben lévő programról: az OrbitIRC, bár nem ingyenes, mindenképpen újszerű, egyszerűen átlátható és kezelhető, részben akár át is alakítható felületen kínálja szolgáltatásait (az egyes csatornák ablakai új hátterekkel, különböző színekkel és karakterekkel testre szabhatók). Fejlesztői szerint ez a legkényelmesebb program, amely kellemes kikapcsolódássá teszi a csevegést.

Jakab Szabolcs, Spányik Balázs