Philips: gigabájtnyi adat mobilon

Vágólapra másolva!
A Philips Electronics újfajta kék lézeres technológiájával olyan kisméretű, mobil eszközökben használatos optikai lemezes meghajtók hozhatók létre, amelyek akár egy gigabájt adat tárolására is alkalmasak.
Vágólapra másolva!

A holland vállalat június 18-án mutatta be az új technológiával készült optikai adattároló meghajtó működő prototípusát, amelynek mérete csupán 5,7x3,4x0,7 centiméter, az adatok tárolása pedig egy nagyjából 3 centiméter átmérőjű optikai lemezen történik. A napjainkban elterjedt CD-ROM-okkal ellentétben a Philips meghajtója nem vörös, hanem kék lézeres technológiát alkalmaznak, amelynek eredményeként a 3 centiméteres lemezek adattároló kapacitása 50 százalékkal nagyobb a jelenleg használt 12 centiméteres CD-kénél.

Bár az új technológia még fejlesztési fázisban van, Koen Joosse, a Philips szóvivője elmondta: mivel a CD-k olcsóbbak a mobil eszközökben elterjedt flash memóriáknál, reményeik szerint sikerül majd elterjeszteni a kék lézeres meghajtókat digitális fényképezőgépekben, mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben is. Az IDC elemzője ezzel szemben úgy véli, hogy nem kis kihívásra vállalkozik a Philips, ugyanis az optikai meghajtók mobil eszközökbe történő bevezetése költséges.Ehhez hozzájárul, hogy az optikai meghajtók nagyobbak és körülményesebben használhatók, mint a flash memóriakártyák, ráadásul - mivel lemezeket forgatnak -, több energiát is igényelnek működésükhöz, azaz jobban merítik az akkumulátort.

A Philips szóvivője egyelőre nem tudott információval szolgálni arról, hogy mikor várható a kisméretű optikai meghajtók kereskedelmi forgalomban történő megjelenése.