RoboCup: foci vb robotoknak

Vágólapra másolva!
Ha aranyból nem is, de mindenesetre fémből készül a a nem mindennapi futballtornán résztvevő játékosok lába.
Vágólapra másolva!

Június 19-én veszi kezdetét a RoboCup 2002, vagyis a robotok futball-világbajnoksága. A hat napos esemény a japánbeli Fukuoka Dome Stadionban kerül megrendezésre, és három napon keresztül a nyilvánosság számára is megnyitja kapuit - derül ki a nem szokványos sportesemény szervezője, a RoboCup Federation közleményéből.

A robotok idei futball-világbajnokságára 6 országból összesen 20 csapat adta le nevezését, és várhatóan százezer ember fogja felkeresni a mérkőzéseket, amelyek több kategóriában is megrendezésre kerülnek. Külön osztályban mérik össze tudásukat a különböző méretű robotok (40, 80, 120 és 180 cm-es kategóriákban), továbbá a két- vagy négylábú robotemberek is, de a előre beprogramozott meccsek lebonyolítására és más versenyekre is sor kerül majd. Ezenkívül a "RoboCup Rescue" névre keresztelt versenytárs keretében a robotoknak szimulált veszélyhelyzetből kell kimenteniük egy sérült embert jelképező próbababát.

Maga a RoboCup egy nemzetközi kutatási projekt, melynek célja a mesterséges intelligencia, illetve robottervezés támogatása, továbbá az, hogy 2050-re egy olyan robotokból álló futballcsapatot tudjanak pályára állítani a fejlesztők, amely képes lesz legyőzni az emberi világbajnok csapatot. A robotok foci vb-jét 1997 óta minden évben megrendezik.

Korábban:

Priscilla, a női robotfutballista