Csőlátást okozhat a mobiltelefon

Vágólapra másolva!
Egy készülő kutatás előzetes eredményei szerint az autóvezetés közben történő mobiltelefonálás esetében jelentősen csökken a sofőr által látott tér nagysága.
Vágólapra másolva!

A Rhode Island-i Egyetem két munkatársa, Manbir Sodhi és Jerry Cohen a mobiltelefonok vezetésre történő hatásának vizsgálatába kezdett. Az ipari mérnök és pszichológus professzorok egy fejre rögzíthető (lásd a képen), a szemgolyó mozgását nyomon követő eszköz segítségével, önkéntes sofőrök bevonásával végezték kísérleteiket, melyben arra kerestek választ, hogy a mobiltelefonos társalgás mennyiben befolyásolja az alanyokat a vezetésben.

Az eddig lefolytatott kísérletek kimutatták, hogy a sofőrök ébersége jelentős mértékben csökken kognitív feladatok végrehajtása alatt. Ha ugyanis a kísérletben vizsgált személyeket vezetés közben arra kérték, hogy sorolják fel egy korábban látott lista tételeit, fejben végezzenek el egy matematikai műveletet, vagy használjanak egy mobiltelefont, az alanyok a vezetés mellett az adott feladatra koncentráltak, s ennek nyomán az általuk belátott tér nagysága is csökkent. A kutatás során azt is kimutatták, hogy a csőlátás még a mobiltelefonos társalgás lefolytatása után is fennállhat, valószínűleg azért, mert a vezető továbbra is a hallottakon gondolkozik. A felmérés szerint a legtöbb sofőr akár több mint 1,6 másodpercre is leveszi a szemét az útról, ha az előbb említettekhez hasonló feladatokat hajt végre, ez pedig könnyen veszélybe sodorhatja az utasokat és a környezetet.

További érdekesség, hogy a professzorok szerint a közhiedelmekkel ellentétben nem a telefon vezetés közbeni kezelése és tartása okozza a fő problémát, hanem a figyelmelterelő gondolatok. Mivel azonban Sodhi és Cohen elismeri a mobiltelefonok hasznosságát, népszerűségét, ezért nem a vezetés közbeni telefonálás teljes betiltását javasolják, hanem egy sajátos megoldást dolgoztak ki. A kutatók szerint különböző közlekedési zónákat kellene kialakítani az utakon. Egyes, nagy odafigyelést igényelő területeken - például autópályákon - célszerű lenne teljesen betiltani a sofőrök számára a menet közbeni telefonos csevegést, ezzel szemben a professzorok úgy vélik, hogy sík, kis forgalmú útvonalakon engedélyezni lehetne a telefonok használatát. A kutatást végző páros tervei szerint nyáron további kísérleteket hajtanak végre, többek között a mobiltelefonok menet közbeni használatával kapcsolatban is.

Kapcsolódó link: