Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Letűnt korok gépei a neten

Vágólapra másolva!
Miközben napjaink szupergyors számítógépei háromdimenziós világokat szimulálnak, a neten számos helyen felbukkannak az informatika hőskorának leletei.
Vágólapra másolva!

A személyi számítógépek ma már ködbe burkolózó korának "fosszílis" emléktárgyai sokakban elevenítenek fel már-már elfeledettnek hitt képeket. Egykoron a nagy népszerűségnek örvendő Atari és ZX Spectrum gépek nyitották meg az utat az otthoni számítógépek szélesebb körű elterjedéséhez, a folyamatot a nyolcvanas évek Commodore-érája - csúcsán a rendkívüli teljesítményre képes, akár 1 MB-ra is bővíthető Amiga 500-zal - tette mindent elsöprővé.

A korszak klasszikus számítógépei - néhány elfeledett fiókon és a megszállott gyűjtők raktárján kívül - ma már nem igen hozzáférhetők, a neten azonban számos honlap idézi fel korukat. Tekintélyes anyag található az old-computers.com cím alatt hozzáférhető oldalakon. A honlap múzeum-részlegében jelenleg közel 600 régi számítógépről található információ, a technikai dokumentációt az adott konfiguráció rövid története, valamint képes illusztráció egészíti ki.


Az old-computers honlapon 1971-ig visszamenően találhatók konfigurációk, legrégebbi a Computer Terminal Corporation elnevezésű vállalat Datapoint 2200 jelű gépe. A vállalat a hetvenes években több ilyen modell összekötéséből hozta létre Local Area Network (LAN) nevű konstrukcióját.

A mára eltűnt számítógépek gyűjteményét felvonultató honlap linkgyűjteménnyel, online klubbal és könyvesbolttal segíti a témában történő tájékozódást. Az interneten szép számban találhatók a hasonló jellegű weboldalak. Ezek között előfordul az őskori gépek reklámjait csokorba gyűjtő site (www.vintagecomputersads.com), a témában szervezett fesztivál honlapja (www.vintage.com), valamint speciális, a Sinclair mítoszkörére fókuszáló oldal.

Korábban:

Az út Pac Mantől Lara Croftig

Negyven éves a számítógépes játék

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről