Hazánkban csökkent a kalózszoftverek száma

Vágólapra másolva!
Míg az utóbbi évben ismét növekedett a világméretű szoftverkalózkodásból keletkező kár, Magyarországon csökken az illegálisan másolt szoftverek aránya.
Vágólapra másolva!

Az illegális szoftverhasználat visszaszorításáért küzdő nemzetközi szervezet a közzétette legutóbbi éves felmérésének eredményeit. Ezekből kiderül, hogy 2001-ben világszerte a vállalatoknál számítógépekre telepített új alkalmazások 40 százaléka feketepiacokon beszerzett kalózszoftver volt, amely 3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. A BSA szerint az illegális programok használata az elmúlt évben 11 milliárd dolláros kárt okozott a szoftverfejlesztő cégeknek.

Beth Scott, a szervezet alelnöke az eredmények nyilvánosságra hozatala kapcsán elmondta: az elmúlt hét évben most először fordul elő, hogy a kalózkodás mértéke két egymást követő évben egyaránt növekedett (a BSA 1995 óta készít évente felméréseket a szoftverkalózkodás alakulásáról). Scott úgy véli, a BSA oktató jellegű taktikája nem működőképes, ezért világszerte a törvényi szabályozás szigorítására lenne szükség.

Az alelnök közölte, hogy Európában az elmúlt évben több mint egymillió vállalat részére juttattak el olyan figyelmeztetéseket, melyekben felhívták azok figyelmét az illegális szoftverhasználat gyanújára. Az illegális szoftverek használata terén a kelet-európai országok továbbra is élen járnak, e régióban ugyanis a kalózprogramok aránya 67 százalék körüli, azonban jelentős mértékben növekedett a lopott szoftverek használata Franciaországban (40-ről 46 százalékra) és Németországban (28-ról 34 százalékra). Kelet-Európában a szovjet utódállamokban terjedtek el leginkább az illegális szoftverek (87 százalék), a térség legalacsonyabb - 43 százalékos - kalózkodási rátájával pedig Csehország büszkélkedhet.

Magyarországon jelenleg a szoftverek mintegy 52-53 százaléka tekinthető illegálisnak. Ormos Zoltán internetjogász szerint a kalózprogramok száma a kilencvenes évek közepe óta folyamatosan csökken, bár az esés auz utóbbi egy évben lassulást mutatott. A szakember várakozásai szerint 2003-ra 50 százalék alá eshet az illegálisan másolt szoftverek száma.

A kalózkodás mértéke Észak-Amerikában a legalacsonyabb - csupán 25 százalék -, igaz e régióban is 1 százalékos növekedés ment végbe egy év alatt. A világ országai közül a legtöbb lopott szoftvert Vietnámban használják, ahol a számítógépen lévő programok 94 százaléka illegális.

Korábban:

BSA-akciók a tűzszünet után

Rekord értékű hamis szoftvert foglaltak le

Warez-honlapot záratott be a BSA