Érkezik a Palm OS új változata

Vágólapra másolva!
A Palm bejelentette, hogy operációs rendszerekért felelős részlege megkezdte a Palm OS jelentős újításokat tartalmazó legújabb, 5-ös verziójának leszállítását az eszközgyártók és szoftverfejlesztők felé.
Vágólapra másolva!

A Palm OS 5 legfontosabb újdonsága az, hogy támogatja az ARM architektúrán alapuló processzorokat, amelyek nagyobb teljesítményre képesek a gyártó jelenlegi és korábbi tenyérgépeiben alkalmazott Motorola Dragonball chipeknél. Az ARM-alapú lapkákat eddig javarészt Microsoft Windows CE, Pocket PC operációs rendszert futtató PDA-kban (például a Compaq iPAQ-ban) kerültek alkalmazásra, ám az új operációs rendszer megjelenése révén hamarosan a Palm termékeiben is megjelenhetnek. A Palm számára az Intel, a Motorola és a Texas Instruments fog ARM-alapú chipeket szállítani.

Az újfajta processzorokon futtathatóság mellett egyéb újdonságokat is kínál a Palm OS 5: növelték a szoftver biztonsági fukncióit (integrált titkosítás többek között e-mailezéshez, webezéshez és online tranzakciók biztonságos lebonyolítása érdekében), továbbfejlesztették a felhasználói kezelőfelületet (az új verzió nagyobb felbontású kijelzőket is képes kezelni, és jobb olvashatóságot biztosít), multimédiás funkciókkal bővült szolgáltatásainak köre (digitális hangrögzítés és lejátszás), továbbá a vezeték nélküli helyi hálózati (WLAN) szabványok közül a Bluetooth-on kívül a 802.11b-t is támogatja az új verzió, továbbá egyidejűleg több program futtatására is képes lesz. A Palm közlése szerint bár az új Palm OS nem teljes mértékben kompatibilis elődjeivel, a régebbi verziókra írt alkalmazások körülbelül 80 százaléka fut rajta.

Várhatóan a nyár folyamán megjelenhetnek a boltokban az első, OS 5-öt futtató Palm PDA-k, ezek között állítólag egy mobiltelefon funkciókkal felvértezett modell is megtalálható lesz.

Napjainkban a különböző gyártók (Palm, Sony, Handspring és mások) Palm operációs rendszereket használó kézi eszközei körülbelül 53 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, míg két évvel korábban még az eladott gépek 66,5 százalékán futott Palm OS. A konkurens gyártók Pocket PC-t futtató eszközeiből az elmúlt egy-két évben egyre nagyobb mennyiségben értékesítettek, azonban ezek az eszközök drágaságuk miatt főként csak a vállalati felhasználók körében népszerűek.