Vágólapra másolva!
A képeditáló alkalmazás új verziójának újdonságai nagyban megkönnyítik a különböző effektek létrehozását.
Vágólapra másolva!

Szűrők és hátterek

Az ecsetek mellett a másik alaposan beharangozott újdonság a Pattern Maker (mintakészítő) parancs, amelyet a szűrők (Filters) között találunk. Ez az eszköz nagy segítségünkre van, ha valamilyen hátteret, mintázatot, textúrát akarunk létrehozni. Mindenképpen kell hozzá egy kiindulási kép, amely a minta alapját adja. Ennek egésze vagy kiválasztott része szolgálhat textúraként. A parancsot kiadva megszabhatjuk, mekkora legyen a kész mintázat: lehet akár nagyobb is, mint az eredeti, a részletek véletlenszerű variálásával a program elkészíti a textúrát, amely természetesen végtelenített, azaz önmaga mellé illesztve nem vehető észre a határvonal.

A Pattern Maker beépülőmodul segítségével kis részletekből is készíthetünk nagyobb, véletlenszerű, nem ismétlődő hátteret

A Turbulence eszköz szemléltetésére a békés pálmafás tengerpartból rettentő kinézetű űrlényt varázsoltunk



A web

Ma már szinte természetes, hogy az új programoknak különféle webes funkciókat is kell adni. Az ImageReady mint segítőtárs nem újdonság a Photoshop mellett. Az új verzióban természetesen a segéd is új ruhát kapott nem is akármilyet, hiszen a 3.0-s változatot követően kihagytak néhány lépcsőfokot, s a fejlesztők egyből a 7.0-ssal rukkoltak ki.

A Save for Web ablakban, illetve az ImageReady Color Table nevezetű palettáján tetszőleges szín(ek)hez átlátszóságot rendelhetünk, ily módon egyes színeket "kiejthetünk" a GIF képekben. Sőt némi kompromisszummal részleges átlátszóságot is elérhetünk az új Dither Transparency funkció aktiválásával; ez a színes és átlátszó képpontok véletlenszerű elszórásával kelti részben átlátszó kép látszatát.

A program az optimalizálásnál magasabb prioritást ad a vektoros és szövegrétegeknek, azokat jobb minőségben bontja pixelekre, így élesebb és szebb eredményt kapunk, amikor webre készítünk képeket. Sőt, mostantól a képeket a hordozható eszközökön elterjedt WBMP formátumban is megtekinthetjük előzetes nézetben.

Teljesen megújították a Rollovers palettát. Korábban mindig csak az aktuális szelet tulajdonságait láthattuk az Animation és a Rollovers palettákon, most azonban mindet áttekinthetjük felsorolásszerűen. Emellett, az új Layer Based Rollover (réteg alapú rollover) parancsnak köszönhetően még egyszerűbb lesz az interaktív funkciók létrehozása.

Az ImageReady új Variables szolgáltatásával már a programozók világába kóstolhatunk bele. Itt az unalmas, sokszor ismétlődő feladatokat automatizálhatjuk különféle sablonok szerint. A sablonokban nem magukat a képeket helyezhetjük el, csak a hivatkozásokat –- például ODBC-kompatibilis adatbázisra –-, majd a megfelelő program segítségével generálhatjuk a sablonból a végleges képeket. Ilyen program lehet például a GoLive vagy az AlterCast szerver.

Egyebek

A nagy, látványos előrelépések mellett számos olyan kisebb trükk és apróság szerepel még az új verzió palettáján, amely feltétlenül említést érdemel. Ilyen az Auto Color parancs is, amely egyetlen gombnyomásra elvégzi a színkorrekciót. A korábbi verziókban is meglévő Auto Levels ugyan sokat segített olyankor, ha a kép árnyalati terjedelme szűk volt, és ezért kicsi volt rajta a kontraszt, az Auto Color parancs azonban a középtónusokban is "rendbe rakja" a képet, eltüntetve a színeltolódásokat. Mentésnél most már teljes Acrobat 5.0-kompatibilis PDF állományokat tárolhatunk el, beállítva a biztonsági jelszavakat, ezzel levédve képeinket az illetéktelen felhasználókkal szemben. Az Edit menüben ezentúl megtaláljuk a helyesírás-ellenőrzés és a szövegkeresés, -cserélés parancsokat. Sajnos, az előbbi magyarul nem működik, és várhatóan a későbbi verziókba sem kerül bele.

Jakab Zsolt

Korábban:

Photoshop kisokos 1.

Photoshop 7 ízelítő