Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Népszerű a hajrámagyarok.hu<BR/>

Vágólapra másolva!
Május 3-án szokás szerint tucatnyi, a .hu tartományba tartozó domainnév bejegyzési kérelme érkezett az Internetszolgáltatók Tanácsához. A regisztrációs igények között szokatlanul magas volt a politikai tartalmat hordozó címek aránya.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a domainnevek - internetcímek - regisztrációját az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) végzi. A kért domaint - amennyiben még szabad - egy kéthetes várólistán közzéteszik, ha ezalatt más a kérelmet nem támadja meg, a címet az igénylő megkaphatja.

Hajrá Magyarország

A választások második fordulója után több politikai tartalmat hordozó domaint is igényeltek. A Fidesz szlogenjét, a Hajrá, Magyarországot (hajramagyarorszag.hu) és a Hajrá, magyarok (hajramagyarok.hu) címeket egy napon kérte a zalaegerszegi Zebra Klub Kft. és a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták szervezete. A Zebra Kft. április 30-án, kedden délelőtt adta le a hajramagyarok.hus regisztrációs kérelmét az ISZT-hez, megelőzve a 17 óra után beérkezett Fiatal Baloldal igénylését, így az ISZT-től a regisztrációt elsőként kérő Zebra Klub kapja meg az internetcímet.

Hasonló a helyzet a hajramagyarorszag.hu címmel is: az időrend miatt a Zebra jogosult a domain használatára. A Zebra igényelte még a demokraciapont.hu, a feketen-feheren.hu és a feketenfeheren.hu címeket is. Az ifjak.hu és az aprilisiifjak.hu domaint a budapesti VIVAnet Kft. kérte, ám utóbbira Kinszler Balázs magánszemélyként pár órával korábban már beadta kérelmét, így valószínű neki jár majd a domain.

Elúszott a nagyinet

A Magyar Nemzet kiadójának, a Nemzeti Lap- és Könyvkiadó Kft. igénye a magyarpolgar.hura szintén a listán van, akárcsak a budapesti DomiNet Kft. regisztrációs igénye a nemzetioldal.hura. Az MSZP elképzeléseiből merítette az ötletet bejegyzéseihez a hatvani Multinfo Őrláng 2000 Kht., ugyanis elindította a nagyinet.hu, az eletnet.hu, a plusznet.hu és a nyuszinet.hu bejegyzését. Balásdi-Szabó István, a kht. vezetője még nem tudja, mit kezdenek majd a vélhetően az MSZP-nek is értékessé váló domainekkel.

A kormány olimpiával kapcsolatos domainigényeit keresztezheti Béres Szabolcs, aki a hungarianolimpicstadium.hu, a budapestsportcsarnok.hu, a nepstadion.hu és az olimpiaicsarnok.hu titulusok megszerzésére vár. A várólistára pénteken az SZDSZ is feliratkozott a tisztabeszed.hu névvel.

Gecse Mariann

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről