AMD: Opteron az Intel Itaniumja ellen

Vágólapra másolva!
Az Intel-rivális lapkagyártó cég csütörtökön jelentette be, hogy korábban SledgeHammer kódnéven futó 64 bites processzorát Opteronra keresztelte. A név közlésén túl a cég közölte azt is, hogy megállapodtak a Microsofttal, amely vállalta, hogy 64 bites Windows termékeket fejleszt az új technológiához.
Vágólapra másolva!

Az AMD úgy véli, hogy ez a támogatás kulcsfontosságú lesz a lapka 2003-as forgalomba hozatalának sikeréhez. Az elemzők is úgy vélik, hogy a Microsoft támogatása legitimálja az AMD szerverterveit, mert csak így van reménye sikerre a belépési szintű szerver piacon. Az AMD bejelentette, hogy mára tervezett részvényes találkozón bemutatnak egy kétprocesszoros Opteron rendszert, amely 64 bites Windowst futtat. Hasonló bemutatóra már sor került a Linux-szal. Az AMD X86-64 instrukció készlet architektúrájára épülő Opteron támogatni fogja a 32- és 64 bites alkalmazásokat, s először egy- vagy kétprocesszoros munkaállomásokban, illetve maximum 8 processzort tartalmazó szerverekben jelenik meg.

A Hammer család egy másik tagja, az egyelőre ClawHammer kódnéven futó lapkát asztali és Notesz PC-khez szánják, e processzorok még ebben az évben megjelennek Athlon név alatt - egy egyelőre még be nem jelentett jelzettel, mint amilyen a mai Athlonok mögött található XP. Az AMD azt is közölte, hogy 2003-ban leállítják az olcsó Duron lapkák gyártását - mely lapkacsalád közvetlenül az Intel Celeron processzoraival rivalizált. A jövőben minden korábbinál olcsóbban tervezik forgalmazni az Athlon processzorokat, így nincs szükség tovább a Duron családra. Az AMD reményeit fejezi ki az Opteron névválasztásával, ami a latin "optimus" (legjobb) szóból származik. Az elemzők szerint erre az optimizmusra szüksége is lesz az AMD-nek, mert az Opteron lapkák egyszerre fognak rivalizálni az Intel Xeon és Itanium lapkáival, amelyeket pedig jelenleg tömegesen használnak a szerver és munkaállomás gyártók.