Az internet jól vizsgázott kampánycsendből

Vágólapra másolva!
Az MTE Választási Monitoring Bizottsága megállapítása szerint valamennyi hírszolgáltató betartotta a választási szabályokat.
Vágólapra másolva!

A választások első fordulójának tartalomszolgáltatási tapasztalatai alapján elmondható, hogy a választási szabályokat mindenki betartotta, az MTE (Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete) tagjai között nyilvántartott szolgáltatók teljes mértékben együttműködtek a Választási Monitoring Bizottsággal és kölcsönösen segítették egymás munkáját.

Szerkesztett tartalmak

A szerkesztett tartalmakkal rendelkező hírportálok mindenben betartották a választási kódex betűjét és szellemét. A legtöbb tartalomszolgáltató a főoldalon megjelentetett egy cikket, melyben utalt a kampánycsendre, ennek a cikknek a folytatását már a második hierarchikus szinten találhattuk meg. Néhány portálon erről a szintről voltak elérhetőek azokat az archív anyagok amelyeket a kampánycsend megkezdése, pénteken éjfél előtt helyeztek el az oldalon, így a kódex értelmében fenn maradhattak a kampánycsend ideje alatt is

Az internetes fórumok felhasználói felelősségteljesen viselkedtek, egy-két kivételtől eltekintve példátlan józanságról és mérsékletességről tanúbizonyságot téve ügyeltek a kampánycsend betartására.

Kampánycsend a pártok és politikusok honlapjain

Az MTE szabálysértést a kampánycsend alatt csak a pártok honlapjain észlelt, akik a szervezet megkeresésére sem távolították el a szabályokat sértő anyagokat.Az MTE szabályzatát a legtöbb párt úgy értelmezte, hogy eleget tesz a kampánycsendnek, amennyiben a új szerkesztett tartalmat nem tesz közzé. Az MSZP honlapja a választások tisztaságának érdekében péntek éjféltől a kampánycsend idejére szerkesztett oldalakat közölt, amelyben az előzetes ajánlásnak megfelelően az első két hierarchikus szintről eltávolította a választási akarat befolyásolására alkalmas információkat.