Csupaszodik a Windows<BR/>

Vágólapra másolva!
A Windows XP első javítócsomagja tartalmazni fogja az operációs rendszer funkcióin túl szolgáltatást nyújtó alkalmazások eltávolítási lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A Windows XP Service Pack 1 segítségével eltávolíthatók lesznek olyan "csomagkapcsolt" szoftverek, mint a Windows Media Player, az Internet Explorer vagy éppen az Outlook. A Microsoft lépésére a vállalat ellen folyó trösztellenes per folyományaként került sor.

A tervek szerint 2002 nyarán megjelenő javítócsomagot az utóbbi két hét során több számítógépgyártó tesztelte és a kérdéses vállalatok közül eddig is többen jelezték, hogy az immár opcionális Microsoft-alkalmazásokat feltehetően kicserélik valamelyik versenytárs termékére - értesült a CNet magazin. Ezzel párhuzamosan a Microsoft több versenytársa kritizálta a Service Pack lehetőségeit: a RealNetworks, a Sun és az AOL Time Warner elégedetlenségüket fejezték ki a változtatással kapcsolatban.

Elemzők szerint az ún. "middleware" alkalmazások szabad variálása elsősorban a számítógépgyártók lehetőségeit szélesíti ki, akik ezután saját maguk dönthetnek arról, hogy konfigurációikon milyen kiegészítő szoftvereket kínálnak a Windows XP operációs rendszer mellé. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a végső soron különböző XP-verziók "létrehozása" során a gyártók több nehézséggel is találkozhatnak, melyek közül a legjelentősebb az alternatív alkalmazások esetleges kompatibilitási problémája és a "kirakós játék" során keletkező többletköltség.

Egy a neve elhallgatását kérő gyártó szerint a "cserére" leginkább valószínűsíthető alkalmazások között a Media Player és a Messenger szerepel.

Korábban:

Készül az XP első Service Pack-je

Megszületett a megállapodás a Microsoft ügyében