Lassan népszerűsödnek a PDA-k

Vágólapra másolva!
A kéziszámítógépek 2002-ben is lassan növekvő piacán sokat segíthet a vezeték nélküli szolgáltatások megjelenése.
Vágólapra másolva!

Míg 1999 és 2000 között 114 százalékkal ugrott meg a forgalom, 2001-re ez az arány 18 százalékra esett vissza - és várhatóan idén sem nő jelentős mértékben - áll a Dataquest elemzésében.

A cég által közzétett tanulmány szerint ebben az évben 15,5 millió PDA-t vásárolnak meg.

A növekedés várhatóan 2003-ban indul meg - több tényezőnek köszönhetően. Ilyen például a nagyvállalati kiadások újbóli nekilódulása, a PDA-k drótnélküli képességének általánossá válása és persze a hardvergyártók magához térése. A drótnélküli képesség azonban csak akkor lesz vonzó, ha a szolgáltatók is felfrissítik rendszereiket, hogy azok támogatni tudják a csomagkapcsolt hálózatokat. A Nextel és a Sprint PCS már a második félévre tervezi a fejlett drótnélküli szolgáltatások beindítását. A vizsgálat arra is rámutat, hogy a gyenge forgalomnövekedés motorja az egyéni vásárlás volt, céges vásárlások alig játszottak ebben szerepet.

A piac két legnagyobb szereplője, a Palm és a Handspring a Palm OS operációs rendszerre építi gépeit - az ezt az operációs rendszert használó termékek adják a forgalom 57 százalékát - tehát ha a Palm pénzügyileg megroggyan, mint ahogy történt, az magával rántja az egész piacot. De dinamikusan nő a Windows CE-re épülő gépek forgalma, a tavalyelőtti 11,3 százalékról 2001-ben már 18,5 százalékra nőtt a részesedésük. De az elemzők szerint várhatóan lendít a PDA-forgalmon a szoftverek frissítése is, így lendületet adhat a piacnak június után a Palm OS 5 megjelenése is.

Korábban:

Csökkent a Palm dominanciája a PDA-piacon

Pillantás a Palm OS 5-re