Az Amazon bolhapiacot nyit európai webhelyein

Vágólapra másolva!
A háló legnagyobb online kiskereskedője angol és német webhelyein is elérhetővé tette a piactéri funkciót, amelyet az amerikai felhasználók már 2000. novembere óta használhatnak.
Vágólapra másolva!

Az európai online aukciós helyekkel (a QXL Ricardóval, illetve az eBay európai verziójával) szembeni versenyhelyzetét kívánja javítani a cég azzal, hogy a "Marketplace"-en használt könyveket, videojátékokat, filmeket és hanglemezeket is eladásra kínálhatnak ügyfelei.
Az amerikai bolhapiac olyan sikeresnek bizonyult, hogy az alapítást követő negyedévben az összforgalom 15 százalékát adta. Az Amazon.co.uk 3 millió aktív ügyféllel rendelkezik (vagyis az elmúlt tizenkét hónapban legalább egy megrendelése volt az illetőnek), így remélhető a hasonló eredmény itt is. A szolgáltatás jelenleg abban áll, hogy amikor a vásárló a kínálatot böngészi, a weboldalon feltűntetik, hogy a keresett áru használtan is megvásárolható. (Azt viszont egyelőre nem reklámozza a webhely, hogy a felhasználó saját holmijait is felkínálhatja eladásra.) Aki az Amazon.uk-n vagy az Amazon.de-n kíván eladni, annak először regisztráltatnia kell magát, meg kell adnia nevét, e-mail címét és hitelkártya számát (egyelőre követelmény, hogy az eladó angol vagy német banknál vezetett folyószámlával rendelkezzen). A cég minden ügylet után 15 százalékos jutalékot, és egyszeri - fix összegű - kezelési költséget vesz le az eladónak átutalt összegből.