Linux kerülhet a német parlament számítógépeire

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a Bundestag számítógépes rendszerén a jövő évtől Linux fut a jelenlegi Windows NT operációs rendszer helyett.
Vágólapra másolva!

A német parlamentben egy bizottság alakult annak mérlegelésére, hogy 2002-től milyen operációs rendszer kerüljön az intézmény mintegy 5000 számítógépére. A gépeken jelenleg használt Windows NT támogatását a Microsoft a jövő év végén megszünteti, ezért vált szükségessé valamely új operációs rendszer bevezetése.

Egy szociáldemokrata tanácsadó elmondta, hogy a választás a Windows egy újabb verziójára vagy a Linuxra eshet. A bizottság jelenleg azt vizsgálja, hogy a Linux használata milyen mértékben növelné a rendszer stabilitását és biztonságát, valamint mennyivel redukálná az üzemeltetési költségeket. Előzetes becslések szerint a Linuxra történő áttérés akár 250 millió márkás megtakarítást is eredményezhet. A döntésben a Microsoft-termékekkel kapcsolatos biztonsági viták mellett az is közrejátszhat, hogy a németek szerint egyes Windows-verziókba olyan alkalmazást építettek, amelynek a segítségével az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal hozzáférhet a felhasználók adataihoz. (A két éve felröppent híresztelést a Microsoft cáfolta.)

Korábban elterjedtek olyan hírek, miszerint a biztonsági kérdések miatt számos Windows lekerült a német hadsereg "érzékeny" pontokon levő gépeiről. A hírt később a német védelmi minisztérium cáfolta.

[origo]

Korábban:

Eltűnik a Windows NT

Biztonsági viták az IIS körül

Összeesküvés-elmélet, avagy kémkedik-e utánunk a Windowsunk?

Eltávolítják a Windows 2000 szcientológusok által írt részeit