Antitröszt vizsgálat a MusicNet és a Pressplay ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok igazságügyminisztériuma antitröszt vizsgálat indít az öt nagy zenei kiadó új, formálódó online szolgáltatásai, a MusicNet és a Pressplay ügyében. A kormányzat nem csak a versenytörvény betartását kéri számon, hanem megvizsgálja a nagy kiadók által alkalmazott jogvédelmi szabályokat és a licencelési gyakorlatot is.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a világ öt legnagyobb zenei kiadója két cégbe tömörülve kezdi meg idén ősszel zenéinek digitális terjesztését a világhálón. A MusicNet a RealNetworks technológiájára épül, tulajdonosai az AOL Time Warner, az EMI Group, a Bertelsmann és a RealNetworks. A Pressplay viszont a Microsoft, a Sony és a Vivendi Universal érdekeltségi körébe tartozik.

A két vegyes vállalat a nagy zenei kiadók első jelentős lépése lesz a digitális zeneterjesztés területén. Eddig mind az öt céget számos kritika érte amiatt, hogy nagyon lassan jelentek meg az online piacon, mind saját szolgáltatásaikkal, mind a kisebb kiadóknak nyújtott licencekkel. Az ezzel kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson több webes vállalkozás és online zeneterjesztő cég elmondta, hogy alig tudnak licenceket szerezni a nagyoktól. A nagy kiadók azzal válaszoltak a kritikákra, hogy meg kellett oldani a digitális zeneszámok védelmét, a fizetési rendszert kellett létrehozni, és tárgyalni kellett a többi kiadóval.

Az Egyesült Államokban több kongresszusi tag is tart tőle, hogy zeneterjesztési "duopólium" alakulhat ki. Rick Boucher és Chris Cannon republikánus képviselők egy törvénytervezetet nyújtottak be, ami kötelezné a nagy kiadókat arra, hogy licenceljék zenéiket más kiadóknak.

[origo]

Pressplay: a Sony és a Vivendi Universal válasza a Napsterre