A korszerű töltőoszlopok előnyei

Vágólapra másolva!
Manapság már a töltőoszlop szinte a parkolóhelyek elengedhetetlen tartozékává vált. Amint az első elektromos járművek feltűntek az utcákon, automatikusan megjelentek a töltőoszlopok is. Számtalan okot fel tudnánk sorolni, hogy miért jelent ideális megoldást a töltőoszlop az elektromosjármű-tulajdonosok számára.
Vágólapra másolva!
Forrás: unsplash.com

A töltőoszlop vagy töltőállomás egész egyszerűen arra szolgál, hogy töltést biztosítson elektromos járművek számára. E járművek üzemeltetéséhez a beépített akkumulátor szolgáltatja a szükséges áramot. Ezért nagyon fontos, hogy a jármű tulajdonosa rendszeresen feltöltse az akkumulátort.

Az akkumulátor töltési gyakoriságát a jármű hatótávolsága határozza meg, amely átlagosan 300–400 kilométer. Vagyis körülbelül 300 kilométerenként ajánlatos ellenőrizni az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Miért érdemes beruházni egy töltőoszlopba?

Saját töltőoszlop beszerzése több szempontból is hasznos lehet az elektromosjármű-tulajdonosok számára. Az otthoni töltőoszlop ugyanis számos előnyt kínál. Lássunk néhány példát:

  • Időmegtakarítás: Saját töltőoszlop hiányában elektromos járművünk feltöltéséhez fel kell keresnünk egy nyilvános töltőállomást. Ez nagy vonalakban ugyanúgy működik, mint egy „hagyományos" járműnél. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy teljesen feltöltött elektromos járművel kisebb távolságot tudunk megtenni. Átlagosan tehát gyakrabban kell feltölteni az akkumulátort, mint amilyen gyakorisággal egy belsőégésű motorral hajtott járművel tankolnánk. Vagyis elméletileg gyakrabban kell felkeresnünk egy nyilvános töltőállomást, ami logikusan több időnkbe és fáradságunkba kerül. Saját töltőoszlop beszerzésével azonban egy csapásra véget vethetünk ennek a helyzetnek.
  • Költségmegtakarítás: Amennyiben úgy határozunk, hogy beszerzünk otthonra egy saját töltőoszlopot, jelentős költségmegtakarítással is számolhatunk. A nyilvános töltőállomások által szolgáltatott áramért ugyanis többet kell fizetnünk. Így nyilvános töltőállomás igénybe vétele esetén nem csupán az akkumulátort terheljük az oda- és visszaúttal, de a szolgáltató nyeresége miatt természetesen magasabb áron is kapjuk az áramot. Ezzel a pluszköltséggel otthoni töltőoszlop esetén nem kell számolnunk. Saját töltőoszlopunkat egész egyszerűen az energiaszolgáltató normál tarifája ellenében használhatjuk.
  • Éjszakai töltés: A saját töltőoszlop talán legnagyobb előnye, hogy járművünk éjszaka is tölthető. Lehetőséget biztosít arra, hogy lefekvés előtt a töltőoszlophoz csatlakoztassuk autónkat, így másnap reggel egy teljesen feltöltött akkumulátor fog várni bennünket. Ily módon feltöltött akkumulátorral tudunk kezdeni minden napot. Ennél kevesebb fáradsággal feltölteni a járművet már szinte lehetetlen. Számos elektromosjármű-tulajdonos számára az éjszakai töltés jelenti a tökéletes megoldást.
  • Tetszetős kialakítás: Mindemellett a tulajdonosok számára fontos a töltőoszlop esztétikus megjelenése. Végül is egy olyan készülékről van szó, amely állandóan szem előtt van. Ezért nem csoda, ha felmerült az igény arra, hogy ne csúfítsa el környezetünket. Szerencsére jó néhány minőségi márka ezen a téren is meglehetősen jól teljesít. Jó szívvel ajánljuk például az Alfen Elektromos autó töltő vagy a Charge Amps Elektromos autó töltő. Ezek a népszerű márkák nem véletlenül tartoznak a piac legkeresettebb termékei közé. Pontosan azt nyújtják ugyanis, amit ígérnek.
  • Tökéletesen kombinálható napelem rendszerrel: Ez az utolsó előny valójában egy burkolt jó tanács. Nagyon hasznos lehet, ha töltőoszlopunkat napelem rendszerrel ötvözzük. A napelem rendszer révén ingyen és környezetbarát módon tölthetjük járművünket. Ez esetben ugyanis közvetlenül a Napból nyert árammal töltjük fel az akkumulátort. És ha e mellé még egy otthoni akkumulátort is beszerzünk? Akkor éjszaka is feltölthetjük járművünket azzal az árammal, amelyet a napelemek termeltek.

A jövőben úton-útfélen találkozunk majd töltőoszlopokkal vagy töltőállomásokkal

Egyre közelebbinek tűnik az a jövő, amikor előbb-utóbb minden háztartásban lesz legalább egy töltőoszlop vagy töltőállomás. Ha Európa tovább halad az általa megkezdett úton, bizonyosan számolhatunk az elektromos járművek jóval szélesebb körű elterjedésével. 2035-től ugyanis nem lehet többé belsőégésű motorral felszerelt új személyautókat forgalomba hozni.

Az elektromos autón kívül pedig nem igazán állnak rendelkezésre alternatívák. Mindent egybevetve ez azt jelenti, hogy érdemes mihamarabb felkészülni: szerezzen be egy otthoni töltőoszlopot, és azonnal részesülhet az előnyeiből. Tapasztalja saját zsebén a fentiekben felsorolt minden hasznát. És ne csodálkozzon, ha hamarosan az egész utcában töltőoszlop áll majd minden bejárati ajtó előtt.

Vagy már szerepel is a kívánságlistáján a jelenleg kapható népszerű töltőoszlopok egyike?