Drón-technológiai Laboratórium nyílt Budapesten

Vágólapra másolva!
A világon egyedülálló képzést támogató helyszínt a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjában, Budapesten alakították ki, ahol a hallgatók a „Programozd a jövőd!” program keretében sajátíthatják el a drónos ismereteket. A Drón-technológiai Laboratórium mellett április 22-23-án megrendezésre kerül az első hazai FPV drón verseny is.
Vágólapra másolva!
Forrás: KIFÜ

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Széchenyi István Egyetem a „Programozd a jövőd!” európai uniós projekt által 2019-ben létrehozott Digitális Fejlesztési Központjában hozta létre a Drón-technológiai Laboratóriumát. A hallgatók a biztonságos drónüzemeltetés mellett a drónok által nyert adatok elemzését, kiértékelését is megtanulhatják, továbbá a Magyar Drónkoalícióban végzett aktív szakmai munka révén részt vehetnek a magyar drón szabályozás és infrastruktúra kialakításában is. A technológia többek közt olyan területeken nyújt segítséget, mint a mezőgazdaságban pontos hozamtérképek kialakítása, a művelési területek fertőzöttségének megállapítása, hőtérképek létrehozása, a távközlésben és az energetikában pedig az infrastruktúra állapotának felmérése.

Forrás: KIFÜ

Létrejött az első hazai drón versenycsapat

A dróntechnológiának köszönhetően valós ipari problémákra található megoldás, ezért annak érdekében, hogy ezt a tudást még közelebb hozzák az emberekhez, egy hobbi sporttal foglalkozó és a felsőoktatásban egyedülálló SZEviation FPV drón versenycsap jött létre. Az FPV (first person view) drón azt a fajta repülést jelenti, amikor élő kamerás közvetítést követhetünk magasságtól és távolságtól függetlenül, mintha egy videojátékban lennénk. Egyediségük révén a sport rendelkezik egyfajta technikai sportág jelleggel, vagyis az építés, a fejlesztés és menedzsment is fontos része a repülésnek. A csapat három részből áll; menedzsment és marketing, akiknek a feladata a csapatstratégia kialakítása, szervezési feladatok ellátása, pénzügyi környezet megteremtése. Fejlesztők, akik biztosítják a csapat technológiai hátterét, drónt fejlesztenek, biztosítják a versenyek technikai lebonyolítását. Versenyzők, akik pedig a szimulátoros edzések segítségével különleges pilótakompetenciákat sajátítanak el, amelyekkel hazai és nemzetközi versenyeken vesznek részt.

Forrás: KIFÜ

Nemtől és szaktól függetlenül bárki jelentkezhet csapattagnak, aki szeretne fejlődni, tanulni és felépíteni egy működő rendszert. Az első hazai szervezésű FPV drón verseny április 22-23.-án Győrben, a Széchenyi Egyetemi Napok alatt kerül megrendezésre a Digitális Fejlesztésű központhoz tartozó SZEviation hallgatói csapat és a Drone Racing Hungary együttműködésével.

Forrás: KIFÜ