Napjaink egyik legelterjedtebb fűtése az elektromos fűtés

Vágólapra másolva!
A fosszilis tüzelőanyagok visszaszorulása az új típusú fűtési megoldások felé irányítja a figyelmet. Napelemmel vagy szélturbinával kombinálva az elektromos fűtés korszerű és megújuló forrásból fenntartható fűtés. Az elektromos fűtési megoldások közül több évtizede elérhető az infrafűtés. Maga a fűtési technológia egyszerű, ugyanúgy a hőmérsékleti sugárzás törvényén alapul, mint a fűtőszálas infrasugárzóké. Az infrapanel kialakításának köszönhetően „előrefelé” sugároz, hátul kőzetgyapot vagy más szigetelő anyag és hővisszaverő réteg gondoskodik arról, hogy a hátlap semmi esetre se melegedjen fel. Az infrapanelek egyik legelterjedtebb fajtája a kerámiaszemcsés panel, ahol a szemcsék az infrasugarak szélesebb szétszóródását segítik elő. Vezérlése roppant egyszerű, választhatunk hozzá manuális vagy akár távolról vezérelhető érintőképernyős termosztát is.
Vágólapra másolva!
Forrás:

Hol alkalmazzunk infrafűtést?

Az infrapanelt szinte bármilyen felhasználási területen telepíthetjük. Kiváltható vele egy komplett ház fűtése. Elektromos fűtésről lévén szó ez leginkább passzívházak vagy jól szigetelt házak esetében gazdaságos. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy napelemmel vagy szélkerékkel kombinálva az elektromos fűtés az egyik leggazdaságosabb fűtési megoldás. Mivel az elektromos áram egy jelentős részét mi magunk tudjuk előállítani és a legtöbb elektromos fűtőtest karbantartási költsége minimális (sok esetben éveken keresztül nulla), hosszú távon az infrafűtés gazdaságos alternatívát jelent más fűtési megoldásokkal szemben. Különösen hasznos az infrafűtés telepítése hétvégi házakba vagy olyan nyaralókba ahol nincs kiépítve gáz. Egy hétvégi házban ahol az éves fütési költségek alacsonyak, egyszerűen nem éri meg kiépíteni a gázos fűtést és nem gazdaságos egy modern törvényileg előírt minimum hatásfokkal rendelkező gázcirkó telepítése. Az infrafűtés hasznos lehet még kiegészítő fűtésként is. Vannak időszakok, különösen tavasszal és ősszel amikor még nem gazdaságos bekapcsolni más fütési megoldást pl. fatüzelésű kazán, hiszen annak a kiterheltsége nagyon alacsony. Ilyenkor érdemesebb inkább más fűtési megoldással pl. elektromos fűtés kiegészíteni a fő fűtési rendszerünket. Szintén gyakran előfordul, hogy a régi bérházak fűtését nem megfelelően tervezték meg így érdemes egy-egy helyiségben kiegészítő fűtést alkalmaznunk.

Forrás:

Az infrafűtés nem tökéletes megoldás mindenhova, azonban számos olyan falhasználási területe van ahol költséghatékony és minden tényezőt figyelembe véve gazdaságos alternatívát jelent. Számos előnnyel rendelkezik, nagyon könnyű a telepítése, hiszen nem igényel különösebb szakértelmet, egy villanyszerelő is el tudja végezni magát a telepítést. Az infrapanel mennyiségének kiszámítását, az elhelyezés megtervezését érdemes szakemberre bízni. A panelek legtöbbször a mennyezetre vagy az oldalfalra kerülnek telepítésre. Arról is érdemes meggyőződni, hogy az elektromos hálózatunk képesek-e ekkora terheléssel megbirkózni. Egy komplett ház elektromos fűtésénél ezt már a tervezéskor érdemes figyelembe venni. Ha megvizsgáltuk a lehetőségeinket és megfelelő számunkra az infrafűtés akkor bátran kérjünk információt a hazai infrapanel webáruházaktól szakembereik készséggel állnak rendelkezésünkre.