Éld meg a pillanatot szeretteiddel!

Vágólapra másolva!
Legalább egy napra tegyük félre az okostelefont, hiszen a mobil megvár, a pillanat nem. "Az ünnepet Te teszed különlegessé" – szól a Huawei üzenete. És milyen igazuk van!
Vágólapra másolva!

Közeledik a karácsony, a Huawei pedig mindenkit arra biztat, hogy álljunk meg egy pillanatra, tegyük félre okostelefonjainkat, tableteinket, és legalább egy napra figyeljünk oda jobban szeretteinkre.

A szlogen, a #BePresent lényege is ez: Éld meg a pillanatot! Tegyük félre a mobilt, ünnepeljünk együtt szeretteinkkel, hiszen számukra mi magunk vagyunk a legnagyobb ajándék. "A mobilod megvár, a pillanat nem. Az Ünnepet Te teszed különlegessé." – szól a Huawei üzenete. És milyen igazuk van!
Azonban az okostelefon vált egyben az átlagfelhasználók fényképzeőgépévé is. A nők és férfiak körében is a fotózás az okostelefon egyik legkedveltebb szórakoztató funkciója. A legtöbben családi eseményeket, újonnan meglátogatott helyeket és az élet pillanatait örökítik meg, a szelfik - meglepő módon - továbbra is a negyedik helyen szerepelnek a fotós témák közt.

A karácsony azonban éppen egy olyan esemény, amikor összejön a család, átadjuk az ajándékokat, együtt vacsorázunk, együtt töltjük az időt - ezt az élményt pedig szeretjük megörökíteni, magunknak és másoknak.

A villodzó-villogó, színes fények, és gyertyaláng azonban nem a legmegfelelőbb megvilágítás. Szerencsére a Huawei P9 mind fotózáshoz, mind videózáshoz rengeteg manuális beállítási lehetőséget kínál, így mi magunk állíthatjuk be a fényerőt, az expozíciót, a fehéregyensúlyt vagy a virtuális rekeszidőt.

Természetes fekete-fehér fotókat is készíthetünk a német Leicával közös lencséknek hála. Ezek nem színes képből szoftveresen átalakított felvételek, a szenzor natívan szürkeárnyalatos képeket készít. Rossz fényviszonyok között igazi áldás ez a kamera!

Hogy ne maradjunk le egyetlen fontos pillanatról sem: a lezárt telefonon ha kétszer lenyomjuk a hangerőt csökkentő gombot, az nem csak felold, de rögtön készít is egy képet.

Fontos, hogy próbáljuk meg minél stabilabban tartani a telefont, hiszen a kevés fény miatt hosszabb expozícióval dolgozik a lencse, így viszont könnyebben el is mosódhat a felvétel.

A fókuszáláshoz koppintsunk a kijelző egy adott területére. A Huawei P9 okostelefonban lehetőség van hibrid autofókusz használatára is, ez segít a rossz körülmények figyelembe vételével kiválasztani a legmegfelelőbb beállítást. Így nem maradunk le gyermekünk mosolyáról sem, amint felbontotta a várva-várt ajándékcsomagot.

A fehéregyensúly manuális állításával küszöbölhetjük ki, hogy túlzottan sárga, kék vagy piros legyen a fotó, köszönhetően az éppen aktuálisan felvillanó karácsonyi égőnek. Az előnézeti kép pedig annak eldöntésében segít, melyik a legjobb beállítás - még a fotó elkészülte előtt!
A monokróm kamera nem csak részletgazdagabb képet eredményez, de kizárja a rengeteg színből adódó káoszt, és segít fókuszálni az igazán lényeges elemekre. Gyönyörű, s egyben nosztalgikus felvételeken nézhetjük vissza az ünnep minden pillanatát!

S ha már minden egyes pillanatról beszélünk: a Huawei P9 telefonnal remek videókat is tudunk készíteni. Arra azonban figyeljünk, hogy a legnagyobb hiba, amit egy "operatőr" el tud követni, ha hirtelen és sokat mozgatja a kamerát. A szemnek ideálisabb felvételt nyújt, ha ritkán, s akkor is óvatosan, lassan mozgatjuk körbe az okostelefont, így folyamatos és könnyen követhető képet kap a néző. Ahogy a fotók készítésénél is, itt is érdemes minél stabilabban tartani a készüléket!

A fényfestés egy remek mód arra, hogy emlékezetes felvételeket készítsünk, s közben a család minden tagja kivegye a részét a "fotózásból". Ehhez azonban olyannyira stabilan kell tartani a telefont, hogy érdemes állványra helyezni, vagy letenni asztalra, kerítésre és időzíteni. A Huawei P9 manuális beállításai lehetőséget adnak hosszú expozícióra. Így már csak kell 1-2 gyertya vagy csillagszóró, s azalatt a pár másodperc alatt, míg rögzít a lencse, némi mozgással-kalimpálással betűket, képeket rajzolhatunk a térbe.

Arra is van lehetőség, hogy a teljes ajándékozást rögzítsük, node ki nézne vissza félóra, óra, vagy akár másfél órányi felvételt? Ebben segít a time lapse mód, amely felgyorsítja nekünk a látottakat. Ehhez is érdemes egy stabil helyre letenni a telefont, esetleg egy rugalmas gorillapoddal lámpára, szekrény tetejére rögzíteni, így háborítatlanul tud rögzíteni, míg mi kiélvezzük a pillanatot.
Ezzel ellentétben a slow motion videókészítés éppen a gyermekek hirtelen mozdulatainak, grimaszainak rögzítésére kiváló. Felvesszük a szinte pár másodperc alatt végbement örömöt, majd lassítva visszanézzük együtt.

Így a fotók és videók készítése, megtekintése újabb alkalmat ad arra, hogy újraéljük a pillanatokat, újakat gyártsunk, és újra elmosolyodjunk a legszívmelengetőbb perceken.