Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

akciós potenciál
A membránpotenciál inger hatására bekövetkező, ugrásszerű megnövekedése, majd lecsengése. Nagysága és alakja független az inger nagyságától.

dendrit
Az idegsejt nyúlványa.

Donald O. Hebb (1904-1985)
Kanadai pszichológus, akinek l949-ben lefektetett sejtegyüttes-hipotézise szerint az emlékezet felidézésének lényege a működési mintázat rekonstruálása. Elméletet alkotott a memória kettősségéről is: a rövidtávú, aktív változat tér- és időbeli, míg a tartós, hosszú távú csak térbeli, mint egy zenekotta.

gamma-amino-vajsav (gamma-amino butyric acid, GABA)
Az idegrendszer legfontosabb gátló ingerületátvivő anyaga.

Hebb-féle neuronhálózatok
Hebb elképzelése szerint a mentális reprezentációk valójában egyidejűleg ingerületbe került és ezért egymást kölcsönösen aktiválni képes funkcionális sejtegyütteseknek feleltethetők meg.

kandeláber sejt
Szentágothai János agykérgi idegsejteket festett meg klasszikus módszerekkel, és talált köztük egy olyat, melynek a jeladó része, amit az agykutatók axonnak hívnak, gyertyatartó formájú. Ezeket a sejteket nevezte el kandeláber sejteknek.

kosársejtek
A kisagykéregben levő idegsejtek, melyek gátló funkciót töltenek be.

membránpotenciál
A sejthártya (membrán) két oldala között fennálló potenciálkülönbség, megegyezés szerint a külső tér potenciálját nullának tekintve. Különféle ionoknak a membrán két oldala közötti egyenlőtlen megoszlása hozza létre.

piramissejt
Az agykéregben legnagyobb számban megtalálható sejttípus. Jellegzetes sejttestjének háromszög alakja és kettős nyúlványrendszere. Fiziológiai hatását tekintve serkentő sejt.

Ramón y Cajal, Santiago (1852-1934)
Az idegrendszer kutatásával foglalkozó spanyol professzor a múlt század végén fedezte fel az idegsejtek közötti kapcsolódás helyét. 1901-től a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja volt, 1906-ban orvosi Nobel-díjat kapott.

receptorsejt
Olyan sejt, amely a külvilág valamilyen (fény-, hang-, szag-, fájdalom- stb.) ingerét felfogja, és arra aktivitásának megváltoztatásával válaszol.

skizofrénia
Hasadásos elmezavar, melyre a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása jellemző. A szó a görög szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik.

Szentágothai János (1912-1994)
Neurobiológus, a magyar agykutatás egyik legnagyobb alakja.

szinapszis
Az idegsejtek közötti specializált funkcionális kapcsolat. Két sejt között a szinapszis szolgál az ingerület átadására.