Vágólapra másolva!
Rendszeresen előkerülő fogalom az ízesítőcsokor, azaz bouquet garni, ami sokkal egyszerűbb, mint amilyen sokat sejtető a neve.
Vágólapra másolva!
Pórélevélbe csavarva Forrás: Táfelspicc

Miből van?

Friss fűszerekből készül, a klasszikus alapváltozatban babérlevelet, kakukkfű- és petrezselyemszálakat fog össze egy póréhagymahéj.

Hogyan készül?

A fűszereket, hogy később könnyedén el lehessen távolítani az ételből, érdemes spárgával átkötni, vagy egy pórélevélbe csavarni és átkötni, esetleg vékony muszlinba csomagolni és így helyezni az ételbe, ahol a főzés végéig maradnak.

Minek van?

Ahogy találó magyar neve mutatja, ízesíteni. A zöldfűszerek friss aromája felülmúl minden szárított őrleményt vagy ízfokozós port. Elsősorban levesek, raguk, egytálételek, akár babos fogások, hallevesek ízesítésére használatos, de zöldségek főzővizébe is kipróbálhatják.

Ételtípusok, amelyekbe használhatnak ízesítőcsokrot:
Boeuf bourguignon
Coq au vin
Ököruszályleves
Cassoulet
Francia hagymaleves
Ossobucco

Cassoulet Forrás: Táfelspicc