A tökéletes sült krumpli

tökéletes sültkrumpli
Vágólapra másolva!
Ezt sem mi találtuk fel, de a Tökéletesség nyomában című könyv szerzőjénél, a sok Michelin-csillagos Heston Blumenthalnál nem tudunk jobb krumplit sütni. Ez a cikk az ő tökéletes technológiája nyomán készült.
Vágólapra másolva!

Blumenthal tökéletes sült krumpliját bemutató videót itt tekinthetnek meg angolul. Kipróbáltuk, ennél jobb módszert azóta sem találtunk.

A tökéletesség messze kezdődik, a burgonya fajtája sem mindegy, hiszen vannak kifejezetten sütésre kihegyezett fajták. Blumenthal a Maris Pipest hirdette ki győztesnek a kipróbált fajták közül, de ennek hazai beszerzése túlmutat a reális lehetőségeken, ezért ahogy burgonyafajtákat bemutató cikkünkben írtuk, erre a feladatra keressék a C típusú, lisztesebb burgonyákat. (Az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács A, B, C jelölését minden burgonya csomagolásán megtalálhatja, ha kilóra vásárolja, érdeklődjön az eladótól)

A meghámozott burgonyát negyedeli, majd 2-3 perc alatt alaposan lemossa róla a keményítőt.

A héjat nem dobja el, hanem megmossa és belefőzi a burgonya főzőlevébe (amelyben literenként 10 g só van), hiszen a héj ízanyagait kár lenne veszni hagyni (20 percig főzi gyöngyözve).

Forrás: Táfelspicc

1 centiméter vastagon olívaolajat önt egy tepsibe, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe tolja. Amikor átforrósodott, belerakja (1 rétegben!) a lecsöpögtetett (és kihűlni hagyott) főtt burgonyát.

Forrás: Táfelspicc

Összerázza, hogy mindenhol bevonja az olaj, 20 percenként átforgatja és 1 órán át süti. Fokhagymával és friss rozmaringággal ízesíti, amelyeket 50 perc után ad a sülő krumplihoz. A végeredmény kívül ropogós, belül krumplipürészerűen krémes lesz.

Forrás: Táfelspicc