Több, mint tíz dolog, amivel feldobhatjuk a reggeli kávét

A csokiszirup nem csak dísz
Vágólapra másolva!
Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a reggeli feketét. Ez nem csak abból áll, mennyi tejet és cukrot adunk hozzá, hanem abban is, mennyi vajat vagy vodkát teszünk bele.
Vágólapra másolva!

A kávé, ha jó, akkor csak eszpresszó és csak magában, feketén fogyasztható, mondják a puristák. Meg a sznobok. De

kinek van kedve az év minden napján ugyanazt inni? Na ugye.

Összeszedtünk egy csomó olyan ötletet, amivel csavarhat egyet a reggeli kávéján, ha unja már feketét vagy az egyszerű tejes változatot. Fűszereket, meglepőbb és szokványosabb alapanyagokat, vagy éppen egészen hétköznapi dolgokat teszünk bele, hogy ne csak a koffein miatt rázzon fel, hanem azért is, mert valamilyen új élménnyel kecsegtet.

Igazi tejszínhab

Nem, nem a flakonos kinyomós dologra gondolok, ami annyira sűrű, hogy bevonja az ember száját belülről, hanem a házi tejszínhabra, ami valóban megfelel annak, amit hab alatt értünk. Levegős, könnyű, amorf hullámokba formálódik.

Fekete, fehér, keserű, habos Forrás: Ács Bori

Otthon elkészíteni egyszerűbb és olcsóbb, mint a palackos. Fontos, hogy valódi, 30 % zsírtartalmú habtejszín kell hozzá, nem dobozos, nem főző és nem zsírszegény. A tejszínből akkor lesz igazán kemény hab, ha jéghideg. Ha nem volt sokáig a hűtőben,

be lehet rakni 10 percre a fagyasztóba, csak bent ne felejtsük.

Gépi habverővel körülbelül öt perc magas fokozatú keverés után lesz belőle hab. Aki szeretne, adhat hozzá egy kevés porcukrot is keverés közben, de a natúr tejszín íze a fekete kávééval párosítva tökéletes igazán.

Tejhab - eszköz nélkül

Cappuccinóhoz és lattéhoz is kötelező a tejhab. Nem kell hozzá sem különleges, drága gép vagy akármilyen kütyü, elég egy befőttes üveg.

A tejhabhoz csak egy befőttesüveg kell Forrás: Ács Bori

Egy átlagos méretű, kb. 2,5 decis befőttes üveget háromnegyedéig töltök tejjel, és megmelegítem. Rácsavarom a tetejét, és néhány percig jó erősen rázom. Lecsavarom a tetejét, és további fél percre a mikróba teszem az üveget. Kész, tökéletes hab lesz belőle.

Fagylalt

A klasszikusok a legjobbak, a tejszínhab után egy közvetlenül egy gombóc fagylalt tehet a legjobbat a kávéval.

Vaníliafagylaltra öntöttük a kávét Forrás: Ács Bori

Az egyszerűbb ízek kedvelői számára a vaníliát ajánljuk, de csokoládéfagyival is remek, sőt, a karamell is jó lehet. A gyümölcsfagylaltok használata sem kizárt, de az már ínyenc pálya.

Alkohol

Vannak reggelek, amikor csak egy feles segít,

ráadásul a kávé alatt jól elrejthető az alkohol, aki nem szagol bele, nem is veszi észre a turpisságot. A hagyományos ír kávé whiskeyvel készül, aminek íze tökéletesen kiegészíti a kávéét. Létezik skandináv verzió is, ezt vodkával ütik fel. A karsk sokkal alattomosabb, mert szinte alig érezhetően válik a kávé alkoholossá és üt ki. Koktélban próbáltuk már a martinit és az unicumot is, ezek az italok is nagyon jó párost alkotnak egy feketével.

Alternatív tejek

A tejalternatívák nem csak azok számára lehetnek érdekesek, akik érzékenyek a laktózra. A mandulatej és a kókusztej például csodálatos mellékaromával gazdagítják a reggeli kávét.

A mogyoró is jól megy a kávéhoz Forrás: Ács Bori

Ebben az esetben megint a keserű-keserű találkozása a legizgalmasabb, és így mi a mandulatejes lattét szeretjük igazán, de sokan rajonganak a kókuszos verzióért is. A magból készültek nem olcsók, de szerencsére sokáig elállnak, egy dobozzal akár egy hétig is el lehet kávézgatni.

Fűszerek

A sütőtökös lattét adventkor már kipróbáltuk, de azóta is gyakran készítjük sütőtök nélkül, a fűszerkivonatot használva. Aki egyszerűbb verzióban próbálná fűszerezni a kávéját, a következő fűszerekkel teheti a legegyszerűbben:

Fahéj

Nemcsak azért jó, mert izgalmasabb lesz tőle a kávé, hanem

azokon is segít, akik megszokták, hogy sok cukrot dobnak a reggeli italukba.

A fahéj anélkül tompítja édeskés ízzel a keserűt, hogy kalóriával nehezítene rajta.

Fűszerekkel is sokat lehet variálni Forrás: Ács Bori

Kardamom

Közel-keleten gyakran készítik ezzel a a kávét, ami állítólag valamelyest semlegesíti a koffein stimuláló hatását. Kétféleképpen adhatjuk a kávéhoz: aki otthon darálja a kávéját, egyszerűen dobjon néhány szem kardamomot a darálóba. Aki darált kávéból főz, annak elég a bögrébe dobni egy-két magot, és erre önteni a forró kávét.

Sót adni a kávéhoz nagyon bizarrul hangzik, de egy egészen apró csipetnyi segít tompítani a kávé keserű ízén azok számára, akiket ez túlságosan erős.

Ahogy a fűszereket, a sót is daráláskor a legjobb kávészemekhez adni.

Vaj

Talán a sónál is bizarrabb ötletnek hangzik, hogy vajjal gazdagítsuk a reggeli kávénkat. Gyakorlatilag olyan, mintha a reggeli pirítóst rohanósan összevonnánk a kávénkkal, és valóban ez az értelme is a dolognak. A tibeti vajas teából indult az ötlet, ahol azért gazdagítják a zsíros kiegészítővel ezt az italt, hogy plusz energiát biztosítson a napi munkához. Bajnokok reggelijéhez kötelező.

Szirupok

A papírpoharas amerikai kávézók ízesített lattéi és frappuccinói mind szirupokkal készülnek. Ezeket a kiegészítőket vagyonokért árulják a boltokban, pedig házilag nagyon egyszerű, néhány perces mutatvány szirupot gyártani. Gyümölcsöshöz elég egy kevés gyümölcspürét adni a sima cukor-víz alaphoz, vaníliáshoz egy kevés vanília kivonatot vagy egy vaníliarúd kikapart magjait, kókuszoshoz néhány kanálnyi kókuszreszeléket, és így tovább. Ha darabos hozzávalókat alkalmazunk, érdemes leszűrni a kász, lehűlt szirupot, mielőtt a kávénkba öntjük.

Csokoládészirup

A csokiszirup nem csak dísz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 2 evőkanál keserű kakaópor (magas kakaótartalmú)
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

A vizet a cukorral egy kis lábosban felforralom, majd folyamatos keverés közben, lassan beleszórom a kakaóport is, és csomómentesre keverem. Lezárt üvegben sokáig eltartható a hűtőben.

Csokoládé

A forró csokoládé és a kávé keveredése. A recept elég egyszerű: a forró tejbe néhány kocka csokoládé dobok, alaposan elkeverem és ebbe öntöm a kávét. Most fehér csokoládéval próbáltuk ki. A tökéletes forró csokoládé titka egy hétköznapi eszköz használatában rejlik.

Fehér csokoládé mokka

Alapanyagok egy személyre:

  • egy dl tej
  • három kocka fehér csoki (kb. 30 gramm)
  • egy presszókávé
  • tejszínhab
Fehér csokoládés mokka Forrás: Ács Bori

A tejet felforralom és beledobom a csokoládét. Alaposan elkeverem, vagy fogok egy botmixert, és néhány mozdulattal összeturmixolom a keveréket. Így egyrészt

mény. Amikor ez megvan, ráöntöm a kávét és tejszínhabbal koronázom meg a tetejét.

Mogyorókrém

Egy kanál mogyorókrém megy a tejeskávéba Forrás: Ács Bori

Ha instant kiegészítő kell, elég belekanalazni a tejeskávéba egy kis mogyorókrémet, elég nagyot fog ütni.

Kávés smoothie

Sietős reggelekre való ez a a sűrű, tartalmas, édes és kesernyés turmix. Nincs ideje a kávéra és a reggelire? Hajtsa le egyben a kettőt!

Banán, datolya, kávé Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy érett banán
  • két szem puha datolya
  • egy deci tej
  • egy presszókávé

A banánt leturmixolom a tejjel és a kimagozott datolyával, majd hozzáöntöm a kávét, ha kell.

Ha sütit készítetnének a kávéhoz vagy éppen kávéval, itt találnak hozzá recepteket. Amikor pedig vége megérkezik a nyár és a meleg, akkor jöhetnek a jeges kávék.