Olcsó ebédet akar? A csicseriborsó az ön barátja

csicseriborsó
Vágólapra másolva!
A világ nagy részén mindennapi étel, mert egészséges, olcsó, tápláló és csodálatosan alkalmazkodó konyhai alapanyag: mindene megvan hozzá, hogy a világ másik felében is kedvenc legyen.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ idén külön akcióval hívja fel a figyelmet a hüvelyesek fontos szerepére. Érdekes módon azonban most nemcsak egészséges tulajdonságai miatt emelik ki őket, hanem a fenntarthatóságban betöltött fontos szerepüket is hangsúlyozzák.

Szárazon bármeddig eláll Forrás: Ács Bori

2016 a bab- és borsófélék éve: az ENSZ arra buzdítja a világot, hogy fogyasszon gyakrabban minden fajtájából, mert

  • termesztésük jót tesz a földnek, mert megkötik a nitrogént, és sok más növényhez képest kevesebb vizet igényelnek,
  • tápláló, ugyanakkor a húsnál és tejtermékeknél jelentősen olcsóbban előállítható alapanyagok,
  • élelmiszer-biztonsági szempontból sokkal jobb megoldás,
  • kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a gabonák.

Ezek az érvek annyira meggyőzőek, hogy

sorozatot indítunk, amiben igyekszünk bemutatni, mennyire izgalmasak

lehetnek ezek az alapanyagok, és hogyan érdemes őket gyakrabban a heti menübe tervezni.

A kelet alapélelmiszere

Míg nálunk még mindig egzotikumnak számít, a csicseriborsó a Közel-Keleten és Indiában az egyik legfontosabb alapélelmiszer, de jelentős mennyiségben fogyasztják a mediterrán országokban, Mexikóban és Dél-Amerikában is.

Krémnek, mártogatni Forrás: Ács Bori

Leves, ragu, krém, fasírt, lepény készül belőle, édes és sós, fűszeres, minden passzol hozzá. Önmagában nem túl erős, magszerű aromája van, viszont jól felveszi a fűszereket, amikkel együtt készül, az ízeket magába szívja, és saját, mogyorós zamatához igazítja, ettől olyan szuper.

Konzerv vagy száraz?

Két könnyen elérhető formája létezik: a konzerv és a száraz. Utóbbitól sokan ódzkodnak, pedig nem érdemes: sokkal finomabb, mint a konzerv, aminek, akármilyen jó minőségű is, mindig van egy egészen kis mellékíze, míg a borsó saját zamata sokkal enyhébben érvényesül, mint a száraz, főtt verzióké. Igen, tény, hogy

száraz csicseriborsóból sok időbe telik ehető ételt varázsolni, ezért érdemes egyszerre nagy mennyiséget készíteni

majd kis, 300-400 grammos adagokban lefagyasztani akár egy fél évre valót egyszerre.

Így főzöm

A csicseriborsót előző este beáztatom. Sok víz kell neki, minimum háromszoros mennyiség. Egy késhegynyi szódabikarbónát és egy kanál sót sem árt tenni hozzá, úgy gyorsabban puhul. Letakarom konyharuhával, és békén hagyom. Ezzel a főzési időn sokat lehet spórolni: másnap leszűröm, lábosba teszem, és négyszeres mennyiségű vízben felforralom.

Hipp-hopp két óra, és megfő Forrás: Ács Bori

A vizet sózom, majd alacsony lángon főzöm kb. egy-másfél órán keresztül. Ha a borsó nagyon régi, a főzési idő még ennél is hosszabb lehet, akár három óráig is eltarthat. Közben néha érdemes ránézni, nehogy elfogyjon a víz róla. Arra is érdemes odafigyelni, hogy humuszhoz puhább, ragukhoz, salátákhoz – és fagyasztáshoz is – viszont valamivel keményebb állag az ideális.

Fagyasztás előtt a főtt csicseriborsót leszűröm, leszárogatom, majd kis, 300 grammos adagokban zacskóba teszem, és egy réteget formálok belőle. Így, fektetve teszem a fagyasztóba.

A favoritok

A falafelt és a humuszt már mindenki ismeri, előbbit könnyebb, míg az utóbbit szinte lehetetlen házi körülmények között elrontani. Ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben a falafel történetével, és közöltük a legbiztosabb receptet is.

Hiába van rengeteg arab kifőzde Budapesten, igazán finom verziókat kevés helyen találni.

Szerencsére otthon is 10 perc alatt elkészíthető, a legjobb laktató gyorsétel, ami létezik, ráadásul dobozba zárva napokig eláll a hűtőben.

Hummusz

Alapanyagok:

  • 400 gramm főtt csicseriborsó
  • 150 gramm tahini (szezámmagpaszta)
  • egy fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
Hummusz Forrás: Ács Bori

A csicseriborsót robotgépbe teszem, adok hozzá a főzőlevéből egy keveset, majd a tahinit is belekanalazom. A fokhagymát a sóval mozsárban összetöröm, belekeverem a citromlevet, majd az egészet a csicserihez adom. Pépesre darálom, ha kell, a főzőléből adok még hozzá. Tálba simítom, és a tetejét olívaolajjal locsolom meg.

Fűszeres, pirított csicseriborsó

A csicseriborsót sokfelé ropogósra sütik, és úgy rágcsálják, mint mi a sós mogyorót. A recept egyszerű, és

nagyot lehet villantani vele

olyan vendégek előtt, akik már unják a csipszet.

Mogyoró helyett ezt rágcsáljuk Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm főtt csicseriborsó
  • olívaolaj, só, bors
  • fűszerek (kurkuma, curry, pirospaprika, bármi)

A csicseriborsót egy konyharuhába borítva szárazra törlöm, majd sütőpapírral bélelt tepsire szórom. Meglocsolom egy kevés olívaolajjal, sózom, összeforgatom, hogy mindenütt bevonja. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt ropogósra sütöm, majd ízlés szerint fűszerezem.

Variálható salátaalap

Egy adag főtt csicseriborsó a legjobb salátaalap, ráadásul annyira laktató, hogy teljes ebédnek is megállja a helyét.

Sültcékla- és csicseriborsó-saláta Forrás: Ács Bori

Sok mindenhez passzol, jól szállítható, a tuti munkahelyi ebéd alapja. Valamilyen sült vagy nyers zöldség, sajt, mag, öntet kerül rá, máris kész.

A következő kombinációkban tud nagyot alakítani:

Szuperliszt

A csicseriborsóból liszt is készül, aminek legalább annyi jó tulajdonsága van, amennyi magának a borsónak.

Gluténmentes, tele van tápanyaggal, és rettentő izgalmas ételek készülnek belőle

többek között az indiai és az olasz konyhában is, például lepények, palacsinták, kekszek. Itt talál izgalmas csicseriborsólisztes recepteket.

Sütőtökös, fűszeres csicseriborsó-ragu

Ez a recept eredetileg az egyik leghíresebb marokkói levesnek, a harirának ízeivel indult. Kevéssé ismert idehaza, pedig rengeteg változata létezik attól függően, mi van benne: paradicsom, csicseriborsó, gyömbér és fahéj általában megtalálható benne.

Fűszeres, édes ragu Forrás: Ács Bori

Mivel ennyire gazdag ízű és tartalmas étel, ezért most igazi téli ragu lett belőle. Akár főzeléknek is nevezhetnénk, de ahhoz már túlságosan összetett. Lehet enni rizzsel vagy kuszkusszal, ám ínyenceknek megállja a helyét egyedül is.

Alapanyagok:

  • egy evőkanál olaj
  • egy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál fahéj
  • egy ujjnyi friss gyömbér
  • 400 gramm főtt csicseriborsó
  • 400 gramm sütőtök
  • 400 gramm hámozott paradicsom
  • 2 dl víz/alaplé
  • egy szem narancs
  • a tálaláshoz datolya

A hagymát finomra vágom, majd egy mély serpenyőben, az olajon megpárolom. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a lereszelt gyömbért is.

Datolyával kell enni Forrás: Ács Bori

Megszórom a fűszerekkel, egy percig együtt pirítom az egészet, majd belekeverem a paradicsomot, és úgy-ahogy összenyomkodom, megsózom. Hagyom pár percig rotyogni, majd hozzákeverem a csicseriborsót is. A sütőtököt megpucolom és kockákra vágom, a raguhoz keverem. Felöntöm a vízzel. Alacsony lángon, fedő alatt puhára párolom a sütőtököt. Tálaláskor narancsot facsarok rá, datolyát adok mellé.

A sorozat második részében észvesztően izgalmas babrecepteket olvashatnak majd, persze a babfőzeléken túl.