Hölgyek ribizlis öröme

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Így néz ki, ha nagyon el van rontva, de így is eszelősen finom! Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

  • tizenöt deka liszt
  • öt deka cukor
  • egy csipet só
  • egy tojássárgája
  • tíz deka vaj

a töltelékhez:

  • harminc deka piros ribizli
  • két tojásfehérje
  • hét deka cukor
  • két kiskanál kukoricakeményítő
  • két-három evőkanál őrölt mandula
  • a díszítéshez ribizliszemek

Robotgépben összekeverem a lisztet a cukorral, sóval, tojássárgájával és a vajjal, majd műanyagfóliába tekerve fél órára a hűtőbe teszem. Utána lisztezett felületen kinyújtom, korongokat szúrok ki belőle, értelemszerűen akkorákat, hogy a használt sütőformákhoz passzoljanak. Kibélelem velük az előzetesen kivajazott formákat, a tészta alját villával kissé megszurkálom, sütőpapírral kibélelem, majd a formákat sütőbabbal megtöltöm. (A sütőbab kerámia golyócskákat jelent, pléhdobozban árulják, az van ráírva, hogy Ceramic Baking Beans. Ennek hiányában használjunk valódi babot.) Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben sütöm tíz percig, utána kiveszem a sütőbabot és a sütőpapírt, a tésztát pedig további öt percig sütöm, hogy aranybarna legyen.

Közben elkészítem a tölteléket. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, pár kanálnyit félreteszek belőle, a többibe óvatosan belekeverem a megmosott, lekocsányozott, leszárított ribizlit.
Elosztom a tésztahéjakban az őrölt mandulát, majd a ribizlis tojáshabot. Legfelülre a félretett üres habot teszem. Huszonöt-harminc perc alatt sütöm készre. Miután kihűlt, ribizlifürtökkel dekorálom. Könnyű, elomló, üde, frivol és légies sütemény, szinte anyagtalan, az úrinő úgy érzi, hogy ebből fogyaszthat bármennyit, hiszen ez csupa levegő, nem hizlalhat. Pedig igen.

Utóirat

Ha nem akarok vele ennyit babrálni, elkészítem inkább az alábbi, kevésbé munkaigényes változatot:
A tésztához húsz deka liszt, egy kiskanál sütőpor, tizenkét deka puha vaj, tíz deka porcukor, két tojás, másfél kiskanál reszelt citromhéj; a tetejére negyed kiló ribizli a kocsánya nélkül, tíz deka porcukor, két evőkanál kukoricaliszt

Szétválasztom a két tojást, a sárgája a tésztába megy, a fehérje a tetejére.
Tálba szitálom a lisztet és a sütőport, hozzáadom a két tojássárgáját, a porcukrot, a citromhéjat és a puha vajat. Összedolgozom, hideg helyen fél óráig állni hagyom, majd kinyújtom, kibélelek vele egy gyümölcstorta-formát és százhetven fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt aranysárgára sütöm.

Közben fölverem a két tojásfehérjét, hozzákeverem a porcukrot és a kukoricalisztet, majd óvatosan hozzáadom a ribizlit. A tésztára öntöm és sütöm további tíz percig, illetve amíg a teteje kissé meg nem barnul.