Jemeni réteges vajas-mézes kenyér

jemeni mezes kenyer
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra bruttó 2 óra


Alapanyagok:

  • fél dl tej
  • 25 gramm élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 4 tojás
  • 5+15 dkg vaj
  • 4 dkg méz

A meglangyosított tejbe keverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és huzatmentes helyen felfuttatom. A lisztet elkeverem a sóval, a felvert tojással és 5 dkg olvasztott vajjal, majd a felfutott élesztőt is hozzáadom. Összegyúrom, egy órát hagyom kelni. Ekkor átgyúrom, majd folyton felezős technikával 16 gombócot gyúrok belőle, letakarom, és további 20 percet kelni hagyom. Egy 22 cm átmérőjű formát kivajazok. A gombócokból egyenként vékony, kerek lapokat nyújtok és úgy rétegezem őket egymásra, hogy mindet megkenem olvasztott vajjal. A maradék vajhoz hozzáadom a mézet, ezzel kenem meg a kenyér tetejét. 200 fokos sütőben 25 perc alatt sütöm meg.