Ezt az uzsonnát nem dobja ki senki!

bento uzsonnás doboz címlapkép
Vágólapra másolva!
Bizony, sokszor volt olyan, hogy az édesanyánk által csomagolt uzsonna a táskában öregedett meg, majd a kukában landolt. Hiába dolgozott vele a konyhában, hiába tette bele minden szeretetét, mi nem kívántuk, elfelejtettük, vagy ettünk valami teljesen mást.
Vágólapra másolva!
A gyerekek macit kapnak Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bentó, a japánok uzsonnás doboz kultusza részben pont ezzel megy szembe. Olyan étket kínál, amelyet öröm elővenni, mutogatni lehet, majd büszkén megenni. A kreatív, díszes, finom és általában egészséges összetevőkből készült csomag a szigetország gasztronómiájának szerves része – ne higgyék, hogy ez új hóbort. Van vagy 800 éves.

Már a szamurájok is

Az ételhordók divatja már az 1300-as évek végén megjelent, története a Muromacsi-korszak (1333-1568) elejéig vezethető vissza. Az ezt követő Azucsi-Momojama-kor (1568-1600) vége zárta le a bentó dobozok első történelmi szakaszát – akkortájt a nemesek, a felsőbb réteg, valamint a szamurájok szokása volt, hogy utazáshoz, színházi összejövetelekhez fatartókban vitték magukkal az elemózsiát.

Az Edo-korszakban (1600-1867) vált igazi divattá a dobozba csomagolás. Nem csak a tartókat látták el különleges mintákkal, hanem az ételek kiválasztásakor, elrendezéskor is a minőség és az esztétikum lett a fő cél – az igazán művészi bentó neve kyaraben.

A felnőttek uzsonnája Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hogy közelebbről megismerjük a japán étkezési kultúra izgalmas csücskét, felkerestük Takács Eleonórát, a bentó egyik hazai népszerűsítőjét. Miközben készültek a dobozok, elmondta, hogy külön stílus a gyerekek számára összerakott csomag. Az ételekből mesefigurák, anime-hősök készülnek – a Táfelspicc számára egy kockás paplan alatt szundikáló mackót állított össze rizsből és zöldségekből.

Takács Eleonóra és az ő bentója Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A felnőttek számára szintén esztétikus, de nem mesékre alapozott uzsonnás dobozokat raknak össze a háziasszonyok, akik ha kell, több mint egy órát is elbíbelődnek azzal, hogy az ő férjük vagy gyerekük kapja a legszebbet, legizgalmasabbat.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Megtudtuk, hogy az utazók körében is máig népszerű, jellemzően a vasútállomásokon is megvásárolhatók. Ezek természetesen nem olyan kifinomultak, mint a reneszánszukat élő házi készítésűek, ám ennek ellenére közkedveltek, és tájegységenként változók.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A hagyományos bentó alapja a rizs, a hal, a hús és a zöldségek. Gyakran emeletes dobozba rendezik el, így külön szintre kerül a körítés és a hús. A keleti filozófiákra jellemző a harmónia, az értékek és a szépség tisztelete, ami érvényes a uzsonnákra is: a színek és az ételcsoportok aránya varázslatos rendszert alkot.

Az összezárt bentó Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bentó elkészítése a tapasztalaton túl időt is igényel, cserébe minőségi ételt visznek a gyerekek és a felnőttek magukkal. Az ízletes alapanyagokból, ötletesen összeállított eledel biztos, hogy nem felejtődik a táskában: mindenki büszke arra, amit otthonról hozott, hiszen az iskolákban szinte verseny alakult ki a gyerekek között, kié a szebb és gusztusosabb.

Készítsen ön is bentót!

Csupán néhány ajánlott szabály betartásával odahaza is készíthetünk bentót. Nincsenek kőbe vésett előírások, csupán egy ajánlott arány, miszerint négy rész rizs, két rész zöldség, egy rész hal vagy húsra van szükség, valamint egy rész gyümölcs kell a dobozba.

Japánban speciális, tapadós szusirizst használnak, mert ezt könnyű pálcikával enni. Idehaza is kapható, ám drága, nyugodtan váltsuk ki valami elérhetőbbel. A zöldség kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy többfélével dolgozzunk: ez színben és ízben is feldobja a bentót, sőt, tökéletes arra, hogy kiürítsük a hűtőszekrényt.

Ázsiában sokkal több halat fogyasztanak, így jellemzően ehhez is azt használják, de mehet bele bármi, ami van otthon, a lényeg, hogy ne legyen túl zsíros. Sokan fogyókúrásoknak is ajánlják, hiszen előre kimérhető adag, egészséges összetevőkkel. Gazdag az ízvilág, így nem tűnik unalmasnak, a szem is jóllakik.

A gyümölcsöket is hasonlóan válasszuk ki, mint a zöldséget. Nem kell bele óriási mennyiség, elég akár pár szem szőlő, vagy eper, melyek arra is megfelelők, hogy kis kosárba helyezve esztétikusabbá, ötletesebbé tegyék a bentót.

Az eszközigény minimális. Használhatunk szilikonformákat a rizs alakításához, de papír muffinformába is betehetünk ezt-azt, sőt, összetűzhetünk alkotóelemeket színes fogpiszkálóval. A lényeg a fantázia, nem kjell visszafogni magunkat, nyugodtan rugaszkodjunk el a megszokott a konyhai fogásoktól.