Barbi, Haver, Tesó, Kóula

Coca Cola, nevek, József Attila Mama
Vágólapra másolva!
Új sorozatot kezdünk, amelyben élelmiszer-ipari reklámokat szemlézünk. Borzalmasan rosszat és szuperet egyaránt, azt, ami akad, amit látunk, amit az olvasó is lát, vagy ha nem, megmutatjuk neki pár háttér-információval együtt. 
Vágólapra másolva!

A piros kóla 2013-ban egész Európában élvezhető kampányát egészen biztosan nem kell megmutatnunk senkinek, az elmúlt hónapokban mindenki felfedezhette a konkrét kóláján, vagy aki nem issza, az is látta a József Attila Mama és hasonló ökörködéseket a közösségi médiák felületein.

A családi névként keresztnevet viselők táborába tartozva ráadásul némiképp megszólítva éreztük magunkat, és ha mi volnánk Klapka György, már rég pereskednénk pár lepattanó forintért cserébe.

Vicceskednek Forrás: Táfelspicc

A termék csomagolásán a márkajelzést helyettesítették keresztnevekkel, vagy gyűjtő és becenevekkel. A keresztnevek a fél literes Coca-Cola, Coca-Cola light és Coca-Cola Zero palackokon, az 1 és 2 literes kiszereléseken, valamint a 0,33-as dobozos Coca-Cola-n pedig a becenevek és gyűjtőnevek szerepeltek.

A kampány 2011-ben futott először Ausztráliában, ahol a fiatal felnőttek körében 7%-al növelte meg az eladásokat. Az eladások növelése mellett a személyes kötődés kialakítása volt a cél.

A leghelyesebb feldolgozás Forrás: Táfelspicc

A Share a Coke ötlete -bár végtelenül egyszerű- pont ettől szívfájdítóan jó. Rajta van a nevem, enyimé, hihi, mindenki örül a párszáz forintért vásárolt, mégis személyes, méretre szabott terméknek, és önként nyomja a piros kólás képeket a Facebookon akár a saját falára is, nem csak a termék oldalára.

Ez a megosztás-hullám ráadásul még Share a Coke with Nobody (Senkivel se oszd meg a kóládat) típusú tartalmak születését, vagy a Keep Calm körbe -egy brit kormányzati kampányszövegre és tipóra épülő mém- bekerülést is kiprovokálta, ami külön kedvezett a kampánynak.

A nevek nemzetközi kampány ellenére nem központilag lettek elhatározva, hanem országonként választották ki a legnépszerűbb keresztneveket. "A 150 keresztnév kiválasztásánál (68 férfi és 82 női) Magyarország fiatal lakossága, a 13-30 év közöttiek körében leggyakrabban előfordulókat vettük alapul névadási adatok alapján." - tudtuk meg Andok Ágnestől, a Coca-Cola kommunikációs vezetőjétől.

A többi felirat - Mama, Papa, Anya, Apa, Tesó, Főnök, Partyarc, Tündérke, Szívtipró, Szerelmem, Kicsim, Haver, Bajnok, Lelkitárs, VIP, CImbi, Rocksztár, DJ, Nyuszi, Csajszi- egy központilag meghatározott lista alapján került a palackokra, amelyek közül szükség esetén cseréltek, vagy újakat adtak hozzájuk.

A kampány külön érdekessége a logisztikai problematika megoldása, hiszen a nagyipari cimkézés, nyomtatás nem kedvez az egyedi cimkéknek, sem a sok egyedi cimke megfelelő arányú raklapozásának, terjesztésének. Ezért a cimketekercsek eleve több nevet tartalmaztak, így volt biztosított a kellően heterogén cimkézés és terjesztés.

"A cimkéző gép a tekercsben legyártott cimkét teszi rá a palackra, tehát a random módon lenyomott cimkék így kerültek a palackokra, majd az üzletekbe. Így találkozhattak a vásárlók egy adott üzletben számos keresztnevet, vagy gyűjtőnevet megjelenítő palackokkal.

A nevek nem egyszerre jelentek meg mind a piacon, hanem hullámokban, így ha valaki nem találta meg a keresett keresztnevet, akkor érdemes volt visszamenni az adott üzletbe később, amikor újabb nevek is felkerültek a polcokra." - tudtuk meg Andok Ágnestől.

Egy szívfájdalmunk azért van, itthon nem volt Rider feliratos palack.