A legjobb csúcsgulyás nyomában

gourmet fesztivál, budai gourmet
Vágólapra másolva!
A harmadik Budai Gourmet Fesztivál fő témája a gulyás, szinte mindegyik étterem készített egy variációt erre a nemzetiszínű fogásra, így nálunk is adta magát a kedvenc megkeresése. Közben más érdekes dolgokat is találtunk.  
Vágólapra másolva!

A gulyás

Kezdjük hát vele. A séfek érzékeny, öntörvényű népség, nem bírják a kötöttségeket, határokat, ettől függetlenül az első hallásra kevés mozgástérrel rendelkező gulyásleves mentén sok érdekes levest lehet kóstolni. Többen mentek el a távol-keleti levesek irányába, a két legkedvesebb megoldásunk viszont hazai pályán maradt. A Boscolo gulyása elsőre szokatlan, mert sült kolbász paprika jus-vel és pörköltszafttal begyúrt kenyérrel, a végeredmény mégis tökéletesen gulyás.

Forrás: Táfelspicc

A másik kedvencünk a Babelé volt. Pedig ez eleve akkora hátrányból indult (a nap legvégén, többórás téblábolás után, sokadik gulyásként, még többedik fogásként), és olyan szépen, magabiztosan foglalta el azonnal az első helyet, hogy nem győztük csodálni, semmi flaxni, csak tökéletes.

Forrás: Táfelspicc

A thai játékok közül a Jankovich kúria gulyását imádtuk, amely a közös magyar-koreai határ jegyében született. Marhalapocka és sertésköröm alapon főtt húslé, sok vöröshagyma közreműködésével indul. Ebbe koreai erőspaprika-pehely kerül, a levesbetét a "mandu" néven ismert tésztabatyu kecskehússal töltve és továbbiakban szárított krumpliszár, újhagyma, babcsíra, szezám, meg a jóisten tudja, még mi. A lé lassú tűzön gyöngyözve fő, akár egy erőleves. A batyu sima liszt-víz tészta enyhén frittírozva.

Forrás: Táfelspicc

Isteni szörpök vannak, vizet vigyenek

Az alkoholfogyasztás adott, de mi a helyzet az alkoholmentes fronton? A szörpök szuperek, víz nem nagyon van.
2013-at írunk, és a prémium fesztiválon a legnagyobb kiszerelésű ásványvíz félliteres. Nem gondoljuk, hogy egy ilyen fesztiválon legalább egy kutat ki lehetne tenni, mert az aztán tényleg nem fogja érdemben csökkenteni a kézműves bor meg a 2003-as, pirított dűlőszelektált komlóval készült imperial russian lager forgalmát, de ilyen jelentős étel és italfogyasztás mellett napi másfél liter víz biztosan elfogy fejenként.

A Boscolo gulyását már említettük, ezenfelül a tárkonyos szörpjük talán a fesztivál legjobb szörpje, de tulajdonképpen 2013 legjobb szörpje is lehetne. Elsőre ánizs, ja nem, turbolya, ó, ez tárkony!

2013 másik szörpje a Baldasztinál van, hideg bodzás paradicsomvíz málnával és rebarbarával. Hideg, friss, könnyű, és minden benne van, amit szeretünk. A bodza és a málna jó páros, erre jön a friss paradicsomos íz és a rebarbara. Külön jó, hogy nem teljesen édes, hanem kicsit sós frissítő, ami két komolyabb húsétel között is feldobja az ízlelőbimbókat.

Forrás: Táfelspicc

Süti, nem süti

A Boscolo málnás csokisa a Borkonyha túrógombóca, és az Élesztő Bitumenes csokimousse mellett az egyik legnagyobb kedvenc a desszertek közül, könnyű málnahabbal, karakteres rozmaringízzel, és egy nagyon finom, müzlis-csokoládés ropogóssal a közepén, ami megtöri a desszert lágyságát. A málna-csokoládé kombinációval nem lehet tévedni, viszont a rozmaring és a ropogós igazán különlegessé teszi, mindenképp érdemes kipróbálni.

Forrás: Táfelspicc

Az Élesztő Bitumenes csokija egy keserű sörzselé alul, rajta 72%-os étcsokoládé, és egy fekete fokhagyma. Karakteres, de nem töményen csokoládés desszert, amit nem tesz keserűvé a sörzselé, inkább kiegészíti a gyümölcsös ízű csokoládémousse-t. Ha csokoládéra vágynak, próbálják ki, ilyen esős időben az egyik legjobb választás. De vigyázat, ez bizony nem tejcsoki, cserébe gyönyörűen keserű.

Forrás: Táfelspicc

A Pataki cukrászda gyömbéres málnafagylaltjából ordít a gyümölcs és a gyömbér, aki fagyizna, kóstolja meg.

A Costes egy hihetetlenül egyszerű, marinált gyümölcsöket ad, ugyanitt parmezán panna cotta spárgával, mindkettő élményszerű fogás, már rég teli hassal is hümmögve ettük meg őket. Ez egyben a Jankovich Kúria kimchije mellett a kedvenc zöldséges fogásunk volt, mert olyan, mintha egy egész spárgaföldet kebeleznénk be egy falatban a karakteres, erős parmezános krémmel, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást.

Forrás: Táfelspicc

A Baltazár paprika panna cottája szintén élményszintű zöldséges fogás, pontosabban desszert.

Forrás: Táfelspicc

Aki a nagyon kiadósat szereti

A KNRDY krumplipürés, vajpuha, szafttal bőven meglocsolt marhaoldalasára menjen rá, de számoljon azzal, hogy utána erősen lecsökken a befogadóképesség.

A Kistücsökben tökéletes túrós csuszát kapni, tisztességes túrós tészta, a legropogósabb szalonnapörccel, könnyű tejfölhabbal, a halas gulyás után tökéletes választás.

Aki a nagyon szépet (és finomat) szereti

Az idén először viccből gondoltuk megkeresni a legszebb tányért, majd megláttuk ezt, és egyben meglett az egyik kedvenc desszertünk is. Bonyolultnak tűnik a Borkonyha túrógombóca bazsalikommorzsával, eperrel és gyümölcskenyérrel, de a túrógombócfalatok, lágy tejföl, eper, pisztácia és fűszeres piskótakockák bazsalikommal szépen összeállnak. Semmiből sem túl sok, semmiből sem kevés, pontosan kiegészítik egymást a különböző ízek, erre még biztosan rájárunk a hétvégén.

Forrás: Táfelspicc

Másik szépség a Boscolo enyhén füstölt pisztrángja (vége, az összes boscolós fogást megemlítettük), ami inkább szasimi, mint enyhén füstölt, harmadik a Baldaszti lazacos fogása.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

A halak

Szerencsére a csúcséttermek kínálatában nem érződik a hazai halfogyasztás szinte nem létező mivolta, a fesztiválon rengeteg halételt kóstolhatnak. Kedvencünk a Baltazár tonhalburgere volt, friss, citrusos, korianderes, pofátlan és selymes, erre is visszajárunk még, az biztos.

Forrás: Táfelspicc

A Sarki Fűszeresnél háromféle területről származó osztrigát kóstolhatnak, akár össze is hasonlíthatják ezeket.

Forrás: Táfelspicc

A brutál oldal

A fesztivál kellemes meglepetése az Élesztő menüje. Csak egy jó sörre mentünk a kézműves söröket csapoló kocsma standjához, de megláttuk a táblán a már említett sörös desszertet, majd kaptunk egy birkabelsőség-hurkát is. A kiművelt borsznobok azt mondanák, hogy animális, mi sajnos nem tudunk ilyen szép dolgokat, úgyhogy abban maradunk, hogy ennél birkásabb dolgot nehéz összehozni. És ha sikerül, az még valószínűleg béget.

Az idő

Sapka-sál! Nem vicc. Akármilyen idő van, mikor elindulunk, lehet, hogy egy órán belül lehűl, fölmelegszik, lehűl, és nagyon kellemetlen, ha nincs nálunk pulóver, vagy a réteges öltözködéshez szükséges egyéb ruhadarab. Életünk legjobb Borfesztiválján végig zuhogott az eső, ami mindig teremt egy sajátos intim klubhangulatot, ezért az esős időtől ne ijedjenek meg, csak húzzanak egy pár gumicsizmát.

És a legnagyobb cukiság

A fesztivál idén kutyabarát, és mivel mi is azok vagyunk, örülünk neki.

Forrás: Táfelspicc