Öt dolog, amely nélkül nem érdemes belekezdeni a diétába

diet5
Vágólapra másolva!
Méricskélni kell, pontosan tudni, hogy mikor miből mennyit ettünk, nem kiborulni, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogyan szeretnénk, és még kettő, a kattintás után. Igen, tudjuk, vannak itt olyan Supermanek és Macskanők, akik ezek nélkül is fogytak már, nekik szívből gratulálunk, és legyenek szívesek visszahúzni a Kryptonra.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

1. Grammpontos konyhai mérleg

Mikor fontos: bármilyen diétánál nélkülözhetetlen

Miért: Ahhoz, hogy érdemben el tudjunk kezdeni diétázni, pontosan kell tudnunk, hogy miből mennyit eszünk. Ehhez bizony méricskélni kell. Alapszabály, hogy mindent nyersen, feldolgozatlan, megtisztított állapotban mérünk le, ha tehát 100g csirkemellre van szükségünk, az kicsontozott, lebőrözött nyers csirkemellet jelent, a 100g rizs nyers rizst, a 100g csoki meg kicsomagolt csokit, de olyat úgysem ehetünk, ha csak nem elszabotálni akarjuk a diétánkat.

2. Étkezési napló

Mikor fontos: Eleinte nagyon, később nem annyira

Miért: Az étkezési naplót ideális esetben a konkrét diéta előtt el kell kezdeni vezetni, és ha rendesen csináljunk, hatalmas szolgálatot tesz nekünk a későbbiekben. A napló rászoktatja az embert a rendszerességre, és az evés tudatosabbá tételére. A lényeg eleinte semmi más, mint hogy szépen fölírjunk mindent (de tényleg mindent), amit eszünk és iszunk. A mennyiségeket elég körülbelül megadni, de ha van mérlegünk, mérhetjük is. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez már önmagában rákényszeríti az embert arra, hogy odafigyeljen arra, mit eszik, és amikor elindul élesben a diéta, rögtön nem nulláról kell kezdeni ezt a részét. Arról nem beszélve, hogy az odafigyeléssel jön egy kisebb korrigálási kényszer is, mert ilyenkor lehet igazán szembesülni azzal, mennyi szemetet nassolunk össze csak úgy. Ezek külön-külön nem tűnnek föl (hiszen csak bekapunk egy falat csokit), de összeszedve elég elszomorító tud lenni. A kajanaplónak később is fontos szerepe van, napokra, hetekre lebontva vissza tudjuk nézni, mikor mit ettünk, és ha korrigálni kell valamit, akkor ennek alapján játszva megtehetjük. Eleinte kb. napi negyedóra meló, később még annyi sincs. Ha erre képtelenek vagyunk, akkor valószínűleg teljesen fölösleges elkezdeni bármilyen diétát.

3. Türelem

Mikor fontos: Ha nem szeretjük a frusztrációt és a kudarcot. ha viszont szeretünk panaszkodni, hogy még mindig nem fogytunk le, pedig már tegnap óta koplalunk, akkor annyira nem.

Miért: Mert mint azt a múltkor érintettük, ez a dolog nem lesz olyan egyszerű. Illetve egyszerű lesz, csak nem fog gyorsan menni. Ha minden klappol, ugye, heti egy kiló zsír fog lemenni, azt meg mindenki ki tudja számolni, hogy kb hány kiló van rajta, de segítünk: ha nem látszik a kocka a hasunkon, akkor biztosan több, mint 10-12% a testzsírunk mennyisége. Márpedig kockás hasú arcok viszonylag ritkán szorulnak diétás cikkekre.

4. Absztinencia

Mikor fontos: Ha nem abban találunk komoly kielégülést, hogy a dolgunkat indokolatlanul és ésszerűtlenül megnehezítjük.

Miért: Egy gramm etilalkohol hét kalória, alig valamivel kevesebb a zsírnál, ráadásul az alkohol már igen kis mennyiségben hetekig lerontja a fehérjeszintézist, és az izmok anyagcseréjét. Egy pohár bor vagy sör a gondosan összeállított, kisúlyozott étrendet pillanatok alatt dönti romba. Sajnos vannak egymást kizáró dolgok, a diéta és az alkoholfogyasztás ilyen. Szívesen ideírnánk, hogy akkor már inkább egyen meg az ember egy kis csokit, mert még annak is több értelme van a szervezet szempontjából, de annak az lenne a vége, hogy "az origo azt írta, hogy diétában nyugodtan lehet csokit enni", úgyhogy nem írunk ide ilyeneket.

5. Valamilyen diétás módszer

Mikor fontos: Ha diétázni szeretnénk

Miért: mert különben nem lesz a diétából semmi, csak céltalan és teljesen fölösleges éhezés. Abból sok jó még nem sült ki, pár szórakoztató, miért nem érdemes fogyókúrázni típusú cikknél, különböző blogokon.

A sorozat következő cikkében ezeket a diétás módszereket nézzük át.

A sorozat eddigi részei:

1. A tudatos táplálkozás

2. Nem a zsír hizlal

3. A glikémiás index

4. Szóval... le szeretne fogyni