Az alma nem csak pitébe való!

alma cékla radicchio
Almás céklasaláta radicchio
Vágólapra másolva!
Az alma és a körte ősszel és télen is kiváló vitamin- és ásványi anyagforrást jelentenek, emellett kiváló alapanyagok, amelyek nem csak tortának vagy pitének jók. Receptek almával és körtével, nagyon másképp, nagyon változatosan, hiszen azt már tudjuk, hogyan kell magukban tisztességesen megenni ezeket a gyümölcsöket.
Vágólapra másolva!

Az almát és a körtét senkinek nem kell bemutatni, a legalapvetőbb hazai gyümölcsök, amelyek szerencsére télen is elérhetőek a zöldségesstandok állandó banán-narancs tengelye mellett. Két nagyon színes alapanyag, amelyekből kiváló levesek, köretek, hideg és meleg saláták lehetnek anélkül, hogy pépes édességgé változtatnák a fogásokat.

Almás céklasaláta radicchioval Forrás: Táfelspicc

Sültek és saláták

Az alma céklával lassan klasszikus téli páros, mivel a cékla karakteres földességét tökéletesen kiegyensúlyozza az alma édessége és savassága, magyarul kétpofára lehet őket együtt zabálni, olyan jók. A frissen lereszelt és összekevert alma-céklasaláta egyel szofisztikáltabb változata kéksajttal, mustáros öntettel és kesernyés radicchióval egészül ki.

Édesköményes almasaláta Forrás: Táfelspicc

Az almás-édesköményes saláta elsőre pont olyan lehetne, amit nem akarunk megenni: egy édes saláta, brrr. Az endívia (vagy cikória) viszont éppen annyira kesernyés, hogy egy izgalmas, friss végeredmény kerekedjen belőle.

Körte és vajtök saláta Forrás: Táfelspicc

A fűszeres sült körte vajtökkel köretnek vagy önmagában meleg salátának is szuper, rettentő egyszerű, viszont annál izgalmasabb, olcsó, téli fogás.

Körteleves pasztinákkal Forrás: Táfelspicc

Levesek

A gyümölcsök cukortartalma miatt olyan más alapanyagokat érdemes választani, amelyeket jól kiegészít ez az édesség és amit nem tud ledominálni. Ilyen például egy zsályás, diós almaleves kevés zellerrel.

A fűszeres, sós karakterű ételekhez, krémlevesekhez ne a parfümös, sziruposan édes Vilmos, hanem inkább a barna héjú Bosc vagy Alexander körtét válasszák, így lesz körtés, de nem pedig egy bébiétel a levesük.

Pürék és miegymás

A fehérrépa (vagyis petrezselyem gyökér, gyökér, zöldség, sok néven fut) az a zöldség, amit minden gyerek (és nem gyerek) kitúr a levesből a tányér szélére, mert csak az íze kell a levesbe, a testét csak úgy, érzelmek nélkül elhajítjuk. Körtével és vajjal viszont a legzseniálisabb pürét belőle készíteni, amivel ráadásul kiválthatjuk a megszokott krumplipürét is.

A vörösboros marhanyakat almás gremolatával dobtuk fel, vagyis petrezselymes, citromos, olívaolajas fűszerkeverékkel frissítettük fel. Végül készítettünk egy fűszeres, boros, diós, hagyományos zsidó almakrémet, érdemes ezt is kipróbálni.

Charoset Forrás: Táfelspicc