Utánajártunk, mennyi mindenre jó a teafaolaj

Woman,Dripping,Natural,Tea,Tree,Oil,In,Bowl,On,Table,
Utánajártunk, mennyi mindenre jó a teafaolaj
Fotó: New Africa
Vágólapra másolva!
A teafaolaj széles körben főleg a pandémia alatt lett népszerű és ismert, hatékony fertőtlenítőnek bizonyult a vírus(ok) elleni védekezés során. Cikkünkben számba vettük, hogy miért jó, ha mindig van kéznél egy kis üveggel.
Vágólapra másolva!

Bár több mint 200 -féle teafa létezik, csak a Melaleuca alternifolia olaja rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, parazitaölő tulajdonságai miatt a legtöbb háztartásban nélkülözhetetlen szer. 

Nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére.

Ezt a kivételes gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. A Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből főzetet készítenek, innen ered a "teafa" (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik. 

A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de számos klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja. 

A Melaleuca alternifolia leveleiből vízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Azonban nem mindegy, hogy milyen teafaolajat vásárolunk: a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

Így használjuk a teafaolajat:

Hajápolás

  • A korpás hajjal csodát tesz! Tegyünk pár csepp illóolajat a samponba, és mossuk meg a szokásos módon a hajad.

Bőrápolás

  • Jól használható bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknás bőr, valamint körömgomba kezelésére. Bőrproblémák esetén érdemes naponta 10-15 cseppet fél pohár (kb. 1/2 db) langyos vízben elkeverni, az oldatot steril vattapamaccsal, vagy gézzel az érintett bőrfelületre felvinni. Mivel a teafaolaj a vérző sebet sem csípi, emiatt a sebkezelésben, az elsősegélyben nélkülözhetetlen. A teafaolajat csak hígítva használjuk, ne vigyük fel töményen a bőrfelületre.

Szájápolás

  • Száj- és fogínygyulladás esetén javasolt 5-10 cseppet 1 pohár (kb. 1 dl) langyos vízzel elkeverni, naponta többször gargalizálni, illetve öblögetni. Az elkészített oldatot nem szabad lenyelni!

​Mire ügyeljünk az olaj használatakor?

12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása, valamint akkor sem, ha érzékenyek, allergiásak vagyunk a teafaolajra vagy a colophonra. A teafaolajat nem szabad bevenni (lenyelni) és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüljük a használatát. Csak hígítva alkalmazandó!

Ha további jótékony hatású növényekre és hatásukra is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!