Megvan a hat döntős a Magyarország Tortája 2024 versenyben

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület FB-oldala
Vágólapra másolva!
A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadszor hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapjának köszöntésére. A SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon a zsűri ma élőben értékelte a beküldött pályamaűveket, és kihirdette a 6 dötős kreációt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Cukrász Ipartestület „Magyarország Tortája” versenye óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A megmérettetésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület.

Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt zajlott a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését, a közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.

A 2024. évi verseny témaköre a „szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
 

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
  • felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.

A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban.

Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

A legszebb tortákat a mindmegette.hu oldalán láthatják.