Kazahsztán konyhája elképesztő titkokat rejt

Kazahsztán, étel, Beshbarmak, illusztráció,
Kazahsztán konyhája: a beshbarmak
Fotó: Shutterstock/Hihitetlin
Vágólapra másolva!
Kazahsztán Közép-Ázsia egyik legkiemelkedőbb országa a gasztronómia területén is. Kazahsztán konyhája ötvözi az ételeiben a hagyományos és a modern elemeket, ezáltal válik igazán egyedivé. A konyhájuk nagyban épít a tradicionális nomád elemekre, hiszen ez alapjaiban határozza meg a kazah kultúrát. Az ország a nemzetközi utazók által kevéssé ismert célpont, pedig rengeteg kultúrát, hófödte hegyeket, látványos építészetet és kulináris élményeket kínál a kalandvágyó látogatóknak.
Vágólapra másolva!

Kazahsztán kulturális öröksége éppen annyira sokrétű mint a földrajza, északon Oroszországgal, keleten Kínával, délen pedig Kirgizisztánnal határos. Az ország kultúráját a tradicionális nomád életmód, az iszlám kultúra és a szovjet történelmi korszak hatásai formálták olyanra amilyen. A főváros, Asztana, Kazahsztán ambiciózus törekvéseit és kortárs fejlődését szimbolizálja. A város a futurisztikus látképével, csillogó felhőkarcolóival és avantgárd építészetével ékes bizonyítéka Kazahsztán regionális gazdasági erőművévé válásának. Kazahsztán konyhája pedig az elmúlt években indult nagy fejlődésnek. 

Almati, Kazahsztan, kazahsztán konyhája
Kazahsztán konyhája mindenkit lenyűgöz.
Fotó:  Wikipedia 

A nomád hagyomány még mindig az ország mindennapjainak a része, és a melegségéről és vendégszeretetéről ismert kazah nép büszke az örökségére. Ez tükröződik a szokásaikban és a fejlődő konyhájukban is. A híres Selyemút egy része is az országon át vezet.

A kazah ételek nagy része a nomád hagyományokra épít, fő alapanyagaik a hús, a tészta és a hagyma, azonban folyamatosan fejlődik és modernizálódik, miközben megőrzi az autentikus kazah elemeket.

A probléma az, hogy nagyon kevés ember számára ismerős a Közép-Ázsiai konyha, és benne a kazah konyha.

Meg vagyok győződve arról, hogy a kazah a világ leginkább alulértékelt konyhája

- mondta Kairat Sadvakassov, a kazah turizmus igazgatóságának elnöke.

Kairat szeretné világszerte ismertté tenni a kazah konyhát, ezért a „Neo Nomád konyha” néven, hagyományos ételek modern újraértelmezésável az ország kulináris örökségét kívánják ünnepelni, miközben modern technikákat és egyedi ízeket ölelnek fel. A Neo Nomad szakácsok a helyi alapanyagokból és hagyományokból merítenek ihletet, a klasszikus ételeket modern formában valósítják meg, ezáltal pedig a kazah éttermek és a kazahsztáni gasztronómia is fejlődésnek indult. 

Ez bizonyítja az is, hogy a New York Times a közelmúltban felvette Almatit, Kazahsztán legnagyobb városát, a rangos „52 hely, ahova el kell menned 2024-ben” listájára, ahol a kazah nemzeti ételek tárháza várja az utazókat. 

A fővárosban található Qazaq Gourmet étterem pedig felkerült az 50 legjobb felfedezendő hely listájára. 

Kazahsztán konyhája: 5 kihagyhatatlan étel

 

  • Beshbarmak: A nomád örökség ikonja 

A Beshbarmak kazah nyelven "öt ujjat" jelent, mivel a nomádok hagyományosan a kezükkel eszik. Az étel főtt bárány- vagy lóhús tészta ágyon, amit gyakran szeletelt hagymával vagy húslevessel tálalnak. 

Kazahsztán, étel, Beshbarmak, illusztráció,
Kazahsztán konyhája: a beshbarmak 
Fotó: Shutterstock/Hihitetlin / Shutterstock/Copyright (c) 2022 Hihitetlin/Shutterstock.  No use without permission.
  • Plov: A rizs és a fűszerek fúziója

Általában bárányból vagy marhából készül, amit aromás fűszerekkel, köménnyel, korianderrel és a fokhagymával ízesítenek. Gyakran adnak hozzá sárgarépát, hagymát és szárított gyümölcsöket is tesznek rá.

A Plov a lakodalmak, ünnepségek és családi összejövetelek alapja, ahol a bőséget, a jólétet és a közös étkezés örömeit szimbolizálja.

Kazahsztán, Plov, étel, illusztráció,
Kazahsztán konyhája: a plov
Fotó: Shutterstock/Efired / Shutterstock/Efired
  • Manti, a kazah gombóc

A manti gombóc egy népszerű utcai étel Kazahsztánban, ami bárány- vagy marhahússal töltött gombóc, amibe kerül még hagyma és fűszerek, majd készre párolják. A gombócokat gyakran egy adag tejföllel vagy fűszeres paradicsom alapú szósszal tálalják, ami csípős kontrasztot ad a gazdag és zamatos töltelékhez.

Manty, étel, Kazahsztán, illusztráció,
Kazahsztán konyhája: a manti gombóc
Fotó: Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu
  • Saslik

A saslik a kazahok kedvenc étele, különösen nyáron, amikor a szabadban lehet grillezni. A pácolt bárány-, marha- vagy csirkekockákat nyársra fűzik, majd nyílt lángon grillezzik meg. A pác pedig jellemzően ecet, fűszerek és hagyma keveréke. A saslikot gyakran lapos kenyérrel, grillezett zöldségekkel és csípős joghurtos szósszal tálalják.

Saslik, Kazahsztán, étel, illusztráció,
Kazahsztán konyhája: a saslik
Fotó: Shutterstock/Zoya Miller SVG / Shutterstock/Zoya Miller SVG
  • Baursak: Édes és sós csemege

A baursak nem más, mint kis sült tésztagolyók, ami a tradicionális kazahsztáni ételek egyik. Ezek a kis édes golyók kívülről ropogósak, belülről pedig puhák és tökéletesen passzolnak a sós főételekhez. A baursakot gyakran teával fogyasztják a főételek mellé.