Így készül az igazi fokhagymakrém Gordon Ramsay szerint

Sliced,Garlic,,Garlic,Clove,,Garlic,Bulb,In,Wicker,Basket,Place
Fokhagyma
Fotó: meaofoto
Vágólapra másolva!
A fokhagymakrém sok családban népszerű alapanyag, azonban a boltban kapható változatok sosem érhetnek a házi verzió nyomába, ezt vallja Gordon Ramsay is. Mutatjuk, hogy a világhírű séf miért sózza be a fokhagymát, mielőtt pépesíti.
Vágólapra másolva!

A fokhagyma nélkülözhetetlen a konyhában: csípős, mégis édes, aromás, ami rengeteg étel (húsok, saláták, szószok stb.) ízét dobja fel, teszi még finomabbá, extrává. Tele van értékes tápanyagokkal: rostokat, szelént, mangánt, valamint C- és B6-vitamint tartalmaz, valamint egy allicin nevű vegyületet, ami fantasztikusan jó gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatású. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk, hogy értékes hatóanyagiból még több hasznosuljon.

Gordon Ramsay YouTube-csatornáján már korábban közzétett egy olyan videót, amelyben megosztotta követőivel az 50 leghasznosabb főzési tanácsát, melyek közül az egyik a fokhagyma aprítására vonatkozik. A mesterszakács a darabolás előtt sót szóra a fokhagymára. Hogy miért? A só megkönnyíti a fokhagyma rostjainak lebomlását, így pedig elkészíthető a lehető legfinomabb fokhagymapép anélkül, hogy valamilyen speciális konyhai eszközt kellene használni.

A sóval megszórt fokhagyma lágyabbá válik (mivel a só kivonja a nedvességet) és könnyebben szeletelhető.

Sliced,Garlic,,Garlic,Clove,,Garlic,Bulb,In,Wicker,Basket,Place
A fokhagymakrém sok családban népszerű alapanyag, azonban a boltban kapható változatok sosem érhetnek a házi verzió nyomába; ezt vallja Gordon Ramsay is. 
Fotó: meaofoto / Shutterstock

Ahhoz, hogy a már említett allicin, ami a különleges ízt adja, létrejöjjön, a fokhagymában lévő két vegyület, az alliin és az alliináz kölcsönhatása szükséges. Ez a kémiai reakció csak akkor megy végbe, ha a fokhagyma sejtjei megsérülnek, például szeleteléssel. 

Minél jobban lebomlik a fokhagyma, annál több allicin termelődik, és annál erősebb lesz a finom fokhagymás íz.

Ha Ramsay javaslata szerint megsózzuk a fokhagymát, ne feledjük ennek megfelelően módosítani a receptet: valószínűleg picivel több fokhagymát kell hozzáadni, mint amennyit a recept ír, vagy csökkenteni kell az ételhez adott só mennyiségét!

Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát.