Így készül a tökéletes húsvéti sonka

Húsvéti sonka
Húsvéti sonka recept
Fotó: Mindmegette.hu
Vágólapra másolva!
Korábban már bemutattuk, mi mindenre kell ügyelni a húsvéti sonka beszerzésekor, most bemutatjuk azt is, hogyan készítsük el ezt az ínycsiklandó fogást húsvétra. Ha követi az alábbi tanácsokat, akkor az elkészült húsvéti sonkánk nem lesz száraz, nem esik daraboka, és nem lesz túlzottan sós sem. Következzenek a részletek!
Vágólapra másolva!

Először is nem árt tisztáznunk, mit is nevezünk sonkának. A sertés hátsócombját, azaz a combsonkát. Bár a köznyelvben húsvétkor mindent sonkának hívunk, igazából csak ezt volna szabad. Persze ez nem azt jelenti, hogy a tarja, a lapocka vagy kötözött változatuk nem jó, csak épp ezek a sertésrészek nem sonkák. Természetesen ha ezek valamelyikét vesszük, akkor is jó végeredményt érhetünk el, tehát nyugodtan válasszunk ízlésünknek megfelelően. 

A lehető legtökéletesebb végeredmény eléréséhez minden esetben az a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagot válasszunk.

Kerüljük a gyors érleléssel készült húskészítményeket! Próbáljunk minél puhább sonkát, húst választani, a nagyon érlelt és kemény változatok nem jók, mert ezeket gyakran még az áztatás sem puhítja fel rendesen. Az ilyen készítményeket inkább főzés nélkül, vékonyan szeletelve fogyasszuk. A nem túl száraz végeredmény másik fontos kritériuma, hogy a kiszemelt hús rendelkezzen zsíros résszel. Ha tarját választunk, egyszerűbb dolgunk van, mert a hús rostszerkezete is zsírral, kollagénnel átszőtt. Lapockánál és combnál figyeljünk, hogy a bőr alatt legyen 1-2 ujjnyi vastag zsíros rész.

Előkészítés, főzés

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő darabot, következhet az előkészítés: a sonkát be kell áztatunk. Az áztatás ideje attól függ, hogy mennyire száraz sonkát vásároltunk. 

A keményebb sonkát egész éjszakára tegyük hideg vízbe, a puhább, kevésbé száraz sonkának 4-5 óra is elég. A kötözött húst a hálóval együtt tegyük a vízbe. 

Áztatás után öntsük le róla a lét. Ezzel a lépéssel máris csökkentünk a sonka sótartalmán. Ezután ismét töltsük meg a lábast vagy fazekat annyi hideg vízzel, amennyi a sonkát ellepi. Ekkor ízlés szerint fűszerezhetjük a főzővizet. 

Húsvéti sonka
A lehető legtökéletesebb végeredmény eléréséhez minden esetben az a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagot válasszunk.
Fotó: Mindmegette.hu

Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a sonkának, tegyünk a vízbe néhány babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát, borsot és akár még pár szem borókabogyót is. Most már indulhat a főzés – de mennyi ideig? 

A főzési idő kilogrammonként 1 óra, tehát 1 kiló húst 1 órán át főzzünk, a másfél kilós sonkát 1½ óráig és így tovább. 

A sonkát feltétlenül alacsony hőmérsékleten főzzük, picivel 100 fok alatt, éppen csak gyöngyözve, akár a jó húslevest. Főzés közben kóstoljuk meg a főzőlét, és csak abban az esetben sózzunk, ha sótlan (általában nem szokott az lenni). A tojást is főzhetjük a sonkával együtt. Ha így teszünk, mindenképp alaposan megtisztított, fertőtlenített tojást használjunk, és elég őket az utolsó 20-25 percben beletenni a főzőlébe. Így nem fognak túlfőni, és pórusos szerkezetüknek köszönhetően a füstös ízt is magukba szívják.

Tálalás

Amikor a főzési idő letelt, a sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni. Ha tojást is főztünk, akkor azzal együtt. Ha minden kihűlt, a főzőlét öntsük le (ha a vizet megfűszereztük, akkor szűrjük le), és semmiképpen se dobjuk ki, mert tökéletes lehet például bableveshez vagy lencséhez alaplének. Fagyasztóban sokáig eláll. 

A sonkát becsomagolva egy éjszakán át pihentessük. 

A kötözött húsról csak ekkor távolítsuk el a hálót, így nem roncsolja a hús felületét. A hűlés során a sonka veszít nedvességtartalmából, ezáltal a térfogata is csökken, tehát egyszerűbb ilyenkor eltávolítani. Ezután pedig már szeletelhetjük is, majd nem marad más, mint elfogyasztani.

Ha további ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!