Ezért éri meg több hüvelyest fogyasztani

BabToast, bab, toast, kenyér, brit
Toasts with delicious canned beans on wooden table, closeup
Fotó: New Africa
Vágólapra másolva!
A hüvelyesek kiváló rost-és lassan felszívódó szénhidrátforrások, melyek garantáltan eltelítenek a következő étkezésig. Ez pedig kifejezetten hasznos, főleg, ha az ember diétázik. Emellett baráti áron lehet hozzájutni, így spórolós, hóvégi receptek fő alapanyagai lehetnek. Ezért bátran vegyünk példát a britekről, és indítsuk a napot egy paradicsomos babbal megpakolt pirítóssal, de nem nyúlhatunk mellé a lencsével, sárgaborsóval, zöldborsóval, vagy a népszerű csicseriborsókrémmel, a humusszal sem.
Vágólapra másolva!

Egy friss kínai tanulmány szerint a bab és pirítós párosítás lehet a fogyás titkos fegyvere. 

A brit konyhában a babfélék kifejezetten népszerűek, sokan szinte napi szinten ezt eszik ebédre, de akár reggelire vagy vacsorára is, hiszen olcsó, laktató, könnyen beszerezhető és egészséges is.

Nem beszélve arról, hogy egyszerű, villámgyors fogásokat lehet belőle az asztalra varázsolni, mint például a már említett babos pirítós. Ráadásul 

a hüvelyesek rendszeres fogyasztása a derékméretünk csökkentésében is segíthet.

A kutatás adatai szerint azok a diétázók, akik a diéta alatt minden nap 40 gramm rezisztens keményítőt fogyasztottak, 8 hét alatt több mint 3 kilót adtak le, akik viszont nem ettek ilyeneket, azoknak nem történt jelentős változás a súlyukban. 

A rezisztens keményítő olyan szénhidrát-illetve rostfajta, ami támogatja a bélflóra egészséges működését, hosszú időre eltelít, ezáltal kivédhető az ékezések közti, illetve a késő esti nassolás.

Ez az értékes tápanyag bőséggel megtalálható mindenfajta hüvelyesben, még a népszerű paradicsomos babkonzervben is, és azon kívül, hogy a segít a fogyásban, a rákos betegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet, ahogyan egy korábbi cikkünkben írtunk róla.

Rezisztens keményítőkben gazdag élelmiszerek ezen kívül a félig érett banán, a zab és a teljes kiőrlésű kenyér. Ezért egy babbal megrakott teljes kiőrlésű pirítós igazi szuperélelmiszer lehet a fogyókúrázók számára.

Akik pedig ennek hatására sem tudják megszeretni a babot, azoknak sem kell elkeseredniük, hiszen 

más hüvelyesek is rendelkeznek ezekkel a jótékony hatásokkal, például a zöldborsó, sárgaborsó, lencsefélék, vagy a csicseriborsó, amely a finom és népszerű hummusz fő összetevője.

 Amellett pedig, hogy olcsók és egészségesek, a hüvelyesek kifejezetten környezetarát élelmiszerek is, és nagyszerű téli vitaminforrások.

Egy korábbi cikkünkből pedig kiderül, hogy a bablevesen túl rengeteg egyéb ínycsiklandó ételt készíthetünk babfélékből, így inspiráló lehet azoknak, akik új receptekre vágynak.