Ezért a reggeli a nap legfontosabb étkezése

Egészséges reggeli
Vágólapra másolva!
Sokan előszeretettel hagyják ki a nap első étkezését, időhiányra vagy fogyókúrára hivatkozva. Mások pedig úgy érzik, nem áll készen még a gyomruk az evésre a korai órákban. Hosszú távon azonban rosszabbul járunk, ha nem reggelizünk. Fáradtabbak, szétszórtabbak, ingerültebbek lehetünk, és az is tévhit, hogy kalóriát spórolunk vele: délutánra ugyanis már annyira megéhezünk, hogy hajlamosak vagyunk jóval többet enni, vagy ami még rosszabb, vacsoraidőben pótoljuk be az egész napos kalóriamennyiséget. Nem segít az sem, ha a reggelit mindössze egy csésze kávéval, vagy néhány falat egészségtelen nassolnivalóval, például csokival, péksüteménnyel, vagy előrecsomagolt kekszekkel helyettesítjük: válogassunk a gyorsan elkészíthető, könnyű, mégis egészséges és laktató falatok közül, szervezetünk meghálálja.
Vágólapra másolva!

Bár korábban többször is írtunk már róla, nem lehet elégszer hangsúlyozni: reggelizni igenis fontos, és a tévhitekkel ellentétben az sem mindegy, hogy mit. Sok ember - főleg a hétköznapi rohanás során - úgy érzi, nincs ideje munka előtt leülni a gondosan megterített asztal mellé, és kényelmesen elfogyasztani egy alaposan átgondolt, egészséges, mégis kiadós reggelit.

Mások pedig a kalóriával szeretnének spórolni, és olyanokra is van példa, akik úgy érzik, képtelenek leerőltetni akár egy falatot is a korai órákban.

Ezért a nap első étkezését sokan letudják egy csésze éhgyomorra megivott kávéval, esetleg útközben vásárolt péksüteményekkel, előre csomagolt snackekkel, amelyek azonban tele vannak felesleges cukorral, zsírral és tartósítószerrel.

Pedig a kihagyott, vagy helytelenül összeállított reggeli olyan problémákhoz vezethet, ami közérzetünkre, energiaszintünkre, egészségünkre, ezáltal pedig munkahelyi teljesítményünkre is hatással lehet.

Aki eleve éhesen, csökkent energiaszinttel kezd dolgozni, 

könnyebben elfárad, ezáltal szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat, elkalandozik a figyelme,

 amin hosszú távon nem segít egy újabb csésze kávé. A fáradság és éhség kombinációja pedig gyakran 

ingerültté, türelmetlenné, sőt, kifejezetten agresszívvé teszi az embert,

 ami szintén nem szerencsés, különösen a munkahelyen.

Durvább esetben pedig a vércukorszint olyan mélyre süllyed, hogy 

szédüléshez, vagy akár ájuláshoz is vezethet.

 Ezért cukorbetegek esetében például szigorúan tilos kihagyni a reggelit, ahogy bármely más étkezést is.

Fogyókúrázóknak pedig rossz hír, hogy a kihagyott reggeli csökkenti az anyagcserét,

hiszen ilyenkor ebédig koplalunk, a szervezetünk pedig raktározó üzemmódba kapcsol. Emellett fennáll a veszélye, hogy délutánra, illetve estére úgy megéhezünk, hogy bőven bepótoljuk azt a kalóriamennyiséget, amit a reggelin megspóroltunk volna. Sőt, a farkaséhség miatt kevésbé figyelünk a minőségre, és nagyobb eséllyel választunk zsírban és szénhidrátban bővelkedő gyorsételeket.

Teljesen érthető, ha munka előtt valakinek nincs ideje egy komplett villásreggelit készíteni, és ezután még asztalhoz ülni, ahogyan az is, hogy egyesek nem képesek nagy mennyiségű ételt elfogyasztani közvetlenül ébredés után, illetve az is, ha valaki ragaszkodik a csökkentett kalóriabevitelhez a sikeres fogyás érdekében.

Azonban ez esetben is meg kell találni a módját, hogy pár falat egészséges, laktató étellel alapozzuk meg a napunkat - lehetőleg még munkaidő előtt. Nem gond, ha nincs időnk rántottából, melegszendvicsből, házilag sütött péksüteményekből álló, svédasztalos reggelit készíteni, ezeket tartogassuk a ráérős hétvégére. 

Azonban remek választás lehet 

néhány darab cukormentes korpás keksz némi sajttal, sovány felvágottal, illetve zöldséggel, egy pohár narancslével vagy kávéval kiegészítve, de a teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvics, illetve natúr kefir, joghurt is nagyszerű napindító.

Ha pedig valaki jobban kedveli az édes ízeket reggelire, vagy nem tud sokat enni ébredés után, válasszon egy finom smoothie-t vagy turmixot, gyümölcsökből, növényi tejből vagy sovány tejtermékekből, melyet különféle extra hozzávalókkal - lenmag, chia mag, zabpehely, diófélék - még laktatóbbá tehetünk. Jó, és viszonylag gyors választás lehet még a zabkása is, ebben esetben azonban magunk készítsük, egészséges hozzávalókból, és felejtsük el a bolti, cukrozott verziót. Ha pedig előző nap elkészítjük, időt spórolhatunk, és a munkahelyre is magunkkal tudjuk vinni, hiszen hidegen is nagyon finom, akár desszertként is megállja a helyét.