Elképesztő világrekord: 34.000 Big Macet evett meg egy férfi

Vágólapra másolva!
Don Gorske hosszú évtizedek óta McDonald's-rajongó, aki élete során már 34.128 darab Big Mac hamburgert evett meg, és ezzel saját, első 1999-es Guinness világrekordját is megdöntötte.
Vágólapra másolva!

Az immár 50 éve tartó egészségtelennek titulált táplálkozása miatt sokan arra számítottak, hogy Don Gorske nem fogja megérni a 70. születésnapját, így főleg az ilyen szkeptikusokat lepte meg, amikor saját 1999-ben megszerzett hamburgerevő világrekordját is megdöntötte 2024-re. Ezzel pedig ő lett a Guinness Világrekordok egyik legrégebbi rekordtartója. Az amerikai McDonald's fanatikus egy ideig napi 9 darab hambugert is befalt, ezt csökkentette később napi kettőre (egy ebédre, egy vacsorára). 

image

A világrekord büszke birtokosa elárulta, hogy egészsége fenntartása érdekében csupán annyit tesz, hogy kihagyja a reggelit, naponta 10 kilométert gyalogol, és nem eszi meg a hamburger mellé sokak szerint nélkülözhetetlennek számító sült krumplit. Gorske elmondta azt is, hogy annak ellenére, hogy már több mint 50 éve minden nap eszik hamburgert, egyáltalán nem unta meg, és ez azóta is a kedvenc ételének számít. 

"Sokan, akik valamikor már láttak engem Big Mac-et enni, azt hitték, hogy most próbáltam ki először, mindig annyira élvezettel fogyasztom" - áradozott a férfi.

image

Pedig a Wisconsin állambeli Fond du Lac nyugdíjazott börtöntisztje közel 52 évvel ezelőtt, 1972. május 17-én ette meg az első Big Mac-jét! Annyira megszerette, hogy tudta: élete hátralévő részében minden nap enni fog legalább egyet. Valószínűleg már akkor a világrekordra hajthatott, hiszen az első naptól kezdve megtartotta a megevett hamburgereinek a számláit és a dobozait is. Egykori kollégái pedig lelkesen támogatták szenvedélyét, és amikor dupla műszakos volt, mindig becsempésztek neki egy-egy Big Mac-et.

Régebben minden nap járt a gyorsétterembe, ahol általában 9 darab Big Mac-et evett meg, ott a helyben. Ezt a leggyakrabban az otthonához legközelebbi McDonald'sben tette ebédre, így egy idő után törzsvendégnek számított. Kirívó fogyasztása miatt pedig portréját kitették az étterem falára. Annyira szeretett ide járni, hogy még a felesége kezét is ebben az étteremben kérte meg.  

Gorske elmondta, hogy a szokások rabja, és a Big Mac-eken kívül nem sok mindent eszik, eltekintve egy kis esti nassolástól, például fagyi, gyümölcs, vagy chips. 

"Big Mac-et fogok enni, amíg meg nem halok. Nem áll szándékomban változtatni. Még mindig ez a kedvenc ételem" - mondja.

Egy Big Mac, két marhahúspogácsával és három szelet kenyérrel 590 kalóriát tartalmaz. Egészségügyi szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az olyan ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása, mint a hamburger jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat (krónikus elhízás, szívproblémák, cukorbetegség).