Egy habkönnyű álomsüti a nagyi konyhájából: így készül a női szeszély

női szeszély
sütemény
Vágólapra másolva!
Ha egy kevés alapanyagból, egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós süteményreceptre volna szükségünk a hétvégére, a női szeszély névre keresztelt nagyi-klasszikussal garantált a siker!
Vágólapra másolva!

Vannak olyan sütemények, amelyek régen nagy népszerűségnek örvendtek, ám mára kissé kikoptak a hétvégi sütemények repertoárjából. Ilyen a női szeszély névre keresztelt kevert tésztás, baracklekváros, tojáshabos darab is, pedig egyszerűségével és dekoratív megjelenésével egyaránt megérdemelné, hogy visszakerüljön jól megérdemelt helyére – és akkor az ízéről, állagáról nem is ejtettünk még szót. A Mindmegette.hu most elkészítette ezt a kissé elfeledett klasszikust – íme a videós recept!

 

Hozzávalók a citromos női szeszélyhez:

7 db tojás

15 dkg vaj

22 dkg cukor

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

20 dkg sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

1. A tojásokat kettéválasztjuk, két tálba, külön a sárgáját, külön a fehérjét. A sárgájához adjuk a vajat és a cukor felét, és a csipet sót. Kézi robotgép vagy habverő segítségével addig keverjük, míg minden fel nem oldódik, és szép krémes állagot nem kapunk.

2. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, ízesítjük a reszelt citromhéjjal, folytatjuk a keverést addig, amíg egynemű tésztát nem kapunk.

3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

4. A tésztát egyenletesen eloszlatva egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe terítjük, majd a sütőbe tesszük 20 percre, ha az idő letelt, tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad a tű felületére semmi, akkor a tészta jó, ha tapad, akkor pár percig még tovább sütjük.

5. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét kemény, fényes habbá verjük, és miközben verjük, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot.

6. Az elősütött meleg tésztára kenjük egyenletesen a baracklekvárt, majd erre kanalazzuk a tojáshabot, amit szintén egyenletesen elkenünk.

7. Nem maradt más hátra, a tojáshabos süteményalapot visszatesszük a sütőbe további 20 percre, és szép aranybarnára sütjük.


Egy jó tanács a végére: ez is, természetesen, házi baracklekvárral a legfinomabb!