Döbbenetes dologra derült fény a 100 százalékos gyümölcslevekkel kapcsolatban

Friss gyümölcslé
Frissen facsart gyümölcslé
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint még a frissen facsart, csak gyümölcsöt tartalmazó dzsúzok is elhízáshoz vezethetnek a 11 éven aluli gyerekek esetében.
Vágólapra másolva!

A kutatásból készült részletes tanulmány 42 különböző vizsgálat összefoglalóját tartalmazza, amik mind a csak frissen facsart gyümölcsleveknek a testtömegindexre gyakorolt hatását próbálták feltérképezni. Mindezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a 11 évesnél fiatalabb gyerekek esetében már a napi egy pohár 100 százalékos gyümölcslé is a testtömegindex növekedését eredményezte. A felnőttek esetében a kutatók ilyen összefüggést nem tudtak kimutatni.

gyümölcslé, gyerek
Megdőlt a hiedelem: nem egészséges a frissen facsart gyümölcslé
Fotó: Vasyl Rohan / Shutterstock/Copyright (c) 2022 Vasyl Rohan

Így tehát megdőlni látszik az a vélekedés, miszerint a csak a gyümölcsöt tartalmazó üdítők egészségesek lennének, legyen szó akár 100 százalékos/bio/öko/kézműves dzsúzokról, vagy akár smoothie-kről. 

Ahogy erre a WHO és az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága rámutatott, a fizikai gyümölcsökben lévő cukor nem tartozik a szabad cukrok kategóriájába, de az ezekből készült folyékonnyá tett gyümölcslében található cukor már igen, amiből a napi összkalóriabevitel kevesebb mint 5 százalékát ajánlott fogyasztani 2 - 18 éves kor között, 2 éves kor alatt pedig még ennyit sem. 

A szabad cukrok fogyasztása pedig, még folyadék formájában is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a gyerekekre nézve mind rövid, mind pedig hosszútávon. Ezek közé a problémák közé tartoznak a fogproblémák, az elhízás, a cukorbetegség, az ízlelőbimbók megbetegedése, és az emésztési probémák.

Forrás: magyarmezőgazdaság.hu