5 igazán veszélyes étel, amit érdemes körültekintően enni, ha életben akarunk maradni

medvehagyma, mérgező ételek, mérgezőételek
Fotó: MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Beköszöntött a tavasz, egyre kellemesebb az idő, és egyre több finomság érhető el a természetben, például hamarosan itt az áfonya-és a medvehagymaszüret ideje. Mindez azonban kicsit sem veszélytelen mulatság: ha nem vagyunk kellőképpen tájékozottak, kedvenc tavaszi csemegéink könnyen összetéveszthetők akár halálosan mérgező nővényekkel is. Ebben a cikkünkben olyan növény hasonmásokat mutatunk be, melyek közül az egyik ehető, míg a másik elfogyasztása halálos méreg.
Vágólapra másolva!

1. Erdei csiperke

Az egyik legnépszerűbb ehető gombafaj, ízletes pörkölt és rántott gomba készíthető belőle, az egészen egészen friss, fiatal gombafejeket pedig akár nyersen, salátában is fogyaszthatjuk. 

Krémszínű vagy szürkésfehér, lemezei fiatalon fehérek vagy halvány rózsaszínes árnyalatúak, idővel bebarnulnak, a tönk felső részén gallér található.

Sajnos azonban könnyen összetéveszthető a mérgező gyilkos galócával, melynek fogyasztása - ahogy a neve is mutatja - napokon belül súlyos vese-és májelégtelenséget, majd halált okoz.

gyilkos, galóca, illusztráció,
Gyilkos galóca
Fotó: Shutterstock/Jolanda Aalbers / Shutterstock/Jolanda Aalbers

A két gomba színe, mérete, gallérja nagyon hasonlít, ám van néhány jellegzetesség, amelyeket érdemes egy életen át megjegyezni, így többé nem kell majd attól tartanunk, hogy a toxikológiai osztályon kötünk ki, miután jóízűen elfogyasztottunk egy tányér gombapaprikást.

Az egyik szembetűnőbb különbség, hogy a gyilkos galócának 

nemcsak gallérja, de bocskora is van, kalapja pedig legtöbbször nem fehér, hanem enyhén sárgás-zöldes színű. A másik lényeges eltérés a szag, ami a gyilkos galóca esetében szúrós, kellemetlen,

 szemben  csiperke édeskés, lágy aromájával. Ezen kívül a gyilkos galóca 

lemezei sosem barnulnak be, mindig fehérek maradnak. Eltérő a termőhelyük is,

 a gyilkos galóca ugyanis inkább fenyvesekben, tűlevelű fák tövében terem, míg a csiperke a fűben, mezőkön.