Ez történik a testünkkel, ha túl sok cukrot fogyasztunk

nő édesség desszert Hagyd a fogyókúrát! Az intuitív étkezés minden diétát elsöpör!
Vágólapra másolva!
A legtöbben olykor-olykor szeretjük megjutalmazni magunkat valami édességgel, de ami a lelkünknek és az ízlelőbimbóinknak felemelő, az a testünknek bizony annál kevésbé. Mutatjuk, miért kell mértéket tartani a cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásában.
Vágólapra másolva!

Aki legközelebb megkíván egy túlcukrozott desszertet, jussanak eszébe ezek a tények!

Ne feledjük, mindent lehet, de csak mértékkel!

A túl magas cukorbevitel ugyanis hosszú távon káros lehet, sőt vannak sajnos olyan tünetek, melyek rögtön jelentkeznek.

  1. Gyorsabban öregszik a bőrünk
    A finomított cukor mellőzi a fontos tápanyagokat és a rostokat, így a fehér lisztből készült cukros sütemények egyáltalán nem tesznek jót nekünk. A túlzott cukorfogyasztás fokozza a férfihormonok termelését, ezért pattanásokat és kollagénhiányt idéz elő a bőrünkön.
  2. Nem tesz jót az agynak sem
    A cukros ételek túlzott mértékű fogyasztása megváltoztathatja az agyunk azon részeinek működését, melyek a táplálékbevitelért felelősek, így egyre többet fogyasztunk belőle. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a túlzott cukorfogyasztás hosszútávon koncentrációs nehézséget és memóriazavart okoz.
  3. Étvágygerjesztő hatása van
    A túlzott inzulinműködés elvonja a cukrot a vértől, így a vércukorszint leesik, aminek a hatására hamarosan éhségérzet, szédülés vagy falási rohamok következhetnek. Nem kell teljesen megvonni a cukrot a szervezetünktől, elég apránként csökkenteni a bevitt napi adagot és egészségesebb ételekkel pótolni.
  4. Energiaszint-ingadozást okozhat
    A hirtelen, nagy mennyiségben bevitt cukortól ugrásszerűen megnő az energiaszintünk, amit rövidesen egy mélyrepülés követ. Elveszítjük a kapott energialöketet, ami miatt fáradtság vagy szédülés léphet fel.
  5. Függőséget okoz
    A sok cukor nagy mennyiségű adrenalin termelődésére készteti a szervezetet, ami hosszú távon túlpörgött állapotot idéz elő, amiből később fáradtság, agresszivitás vagy dekoncentráltság alakulhat ki. A kávéhoz vagy a cigarettához hasonlóan a cukor is okozhat függőséget.
A hirtelen, nagy mennyiségben bevitt cukortól ugrásszerűen megnő az energiaszintünk, amit rövidesen egy mélyrepülés követ. Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Ha további, egészséges táplálkozással kapcsolatos cikkekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!