Így készül a legfinomabb rakott káposzta – nagyböjt idején

Böjtös rakott káposzta
Böjtös rakott káposzta
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a 40 napos nagyböjt, a legtöbb családban ilyenkor pedig előtérbe kerülnek a vegetáriánus receptek. A legtöbb háziasszony ebben az időszakban főként úgy próbál könnyíteni a helyzetén, hogy szerettei kedvenc húsos ételeinek húsmentes változatát készítik el ebédre. Mutatjuk az egyik legnépszerűbb fogás alternatíváját, amely néhányunk szerint jobb is, mint az eredeti.
Vágólapra másolva!

A keresztény hagyomány szerint húshagyókedd éjszakáján véget ért a farsangi időszak, aznap fogyaszthattunk utoljára húsos ételeket, hamvazószerdától pedig kezdetét vette a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, a nagyszombati húsvéti vacsoráig a keresztény hit szerint nem ehetünk húst. 

A húsimádók embert próbáló időszaka ez, ilyenkor, ha lehet, még inkább kívánják a húsos ételeket, mint bármikor.

Őket segítve egy olyan receptet hoztunk, ami nagyvonalakban emlékeztet a valódi húsos egytálételre, laktató, és nagyon egyszerű. Íme a böjti rakott káposzta savanyú káposztából, hús helyett gombával és lencsével készítve:

Böjti rakott káposzta


Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta  
  • 1 fej vöröshagyma  
  • 1 db t. v. paprika  
  • 1 db paradicsom  
  • 1 mk. őrölt kömény  
  • 1 csipet őrölt babérlevél  
  • 1 ek. őrölt pirospaprika  
  • 15 dkg lencse  
  • 25 dkg gomba  
  • 8 dl zöldségalaplé vagy víz 
  • 20 dkg rizs  
  • 4 dl tejföl 
  • 4 ek. zsiradék  
  • só 
  • bors 
  • tejföl és kenyér a böjti káposzta tálalásához 

Elkészítése

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük három evőkanál zsiradékon.
  2. Rátesszük a nagyon apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, nagy lángon forraljuk, míg zsírjára nem pirul az alap.
  3. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Ekkor hozzáadjuk felaprított gombát, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), beleszórjuk a lencsét, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, őrölt babérral, és elkezdjük főzni. Ha már félig puha a lencse, beletesszük a rizst is, és takaréklángon puhára pároljuk. 
  4. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak érezzük, átmossuk. Kicsit átvágjuk. Egy sütőtálat kikenünk egy evőkanál zsírral, és belerétegezzük a rizses-lencsés gombát meg a káposztát.
  5. A tetejét megkenjük a tejföllel. 170 fokos sütőbe toljuk, és bő fél óra alatt pirosra sütjük.
  6. Friss kenyér és tejföl jár mellé.  

Ha további böjti életekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette portálját!